VIDEO: De câtă sare avem nevoie?

1 2 jpg jpeg

Un adult fără probleme de sănătate are nevoie zilnic de şase grame de sare, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, iar Asociatia Cardiologilor americani recomandă între 3-6 grame de sare pe zi.

Atenţie la sarea ascunsă!

Mulţi dintre noi consumăm o cantitate dublă de sare, principalul motiv fiind prezenţa în dietă a alimentelor procesate, cu conţinut ascuns de sare, precum pizza şi mezelurile.

Consumând prea multă sare rişti să faci hipertensiune arterială, să reţii apă în corp sau chiar să faci cancer gastric, potrivit numeroaselor studii. Totuşi, dacă ai o activitate fizică intensă, pierzi mai multă sare prin transpiraţie, iar din această cauză pot apărea deshidratarea, insomnia sau crampele musculare. Deci, nici prea multă, dar nici prea puţină sare nu e bună.

Citeşte eticheta!

Peste 70% din sarea pe care o consumăm zilnic provine din alimentele procesate. Conţinutul de sodiu este menţionat pe eticheta oricărui produs alimentar pe care îl cumperi. De aceea, este important să citeşti etichetele de pe alimente, ca să ştii câtă sare consumi.

Fii atent însă că sarea se „ascunde” şi sub forma câtorva E-uri, precum glutamatul de sodiu şi nitriţii de sodiu. Ca să îţi faci o idee, o sută de grame de telemea conţin în jur de trei grame de sare, o sută de grame de mezeluri – până la trei grame de sare, iar o sută de grame de pâine – în jur de un gram de sare.

Măslinele, peştele afumat, ketchup-ul, conservele şi sosurile gata preparate sunt, la rândul lor, bogate în sare, de aceea este bine să le consumi cu moderaţie. De asemenea, poţi reduce consumul de sare înlocuind produsele semipreparate sau congelate cu cele proaspete.

Mizează pe condimente

La prepararea mâncărurilor, foloseşte condimentele şi ierburile aromatice! Chimenul, ienibaharul, cimbrul, leuşteanul, mărarul, pătrunjelul, tarhonul şi foile de dafin dau o aromă şi un gust aparte preparatelor culinare şi, în plus, nu vei mai simţi nevoia să adaugi prea multă sare. Pentru ca mirodeniile să-şi păstreze proprietăţile, adaugă-le la sfârşit, când mâncarea este gata. De asemenea, la prepararea salatelor, înlocuieşte sarea cu puţin oţet sau cu suc de lămâie.

Alternative la sarea de bucătărie

Sarea pe bază de clorură de potasiu este o alternativă pentru persoanele care au nevoie de o dietă hiposodată, în hipertensiune, de exemplu. Potasiul este un element necesar organismului, fiind implicat în reglarea tensiunii arteriale şi pentru corecta funcţionare a sistemului muscular. Este bine ca sarea cu potasiu să fie prescrisă de medic, pe baza unor analize. De asemenea, sarea de bucătărie poate fi înlocuită cu cea de mare, considerată superioară primei din punctul de vedere al componenţilor (iod, săruri, micro şi macroelemente).