VIDEO: Alternative mai sănătoase pentru zahărul din comerţ

1 2 jpg jpeg

De ce să eviţi zahărul?

Zahărul nu este un aliment de pe lista celor interzise, ci doar unul ce trebuie consumat cu moderaţie, spun specialiştii în nutriţie. Având în vedere efectele negative ale consumului unei cantităţi tot mai mai mare de zahăr, specialiştii trag semnale de alarmă privind acest aliment.

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât multe persoane aleg ca îndulcitor zahărul alb, dintre toate variantele de îndulcitor de pe piaţă. Găsit în cantităţi mici în multe dintre produsele din comerţ, zahărul, în special cel rafinat, nu este decât o sursă de calorii goale, deoarece nu conţine fibre, vitamine sau minerale. În plus, el are un indice glicemic foarte ridicat, ceea ce face ca riscul de apariţie a diabetului să crească odată cu trecerea timpului.

Zahăr sau îndulcitori artificiali?

În ultimii ani au apărut din ce în ce mai multe controverse când vine vorba de îndulcitorii artificili (aspartam, zaharină, sucraloză). Zahăr sau îndulcitori artificiali? Care este cea mai bună alegere? Spre deosebire de zahăr, îndulcitorii sunt substanţe chimice sau compuşi care îndulcesc fără a avea multe calorii.

Cu toate acestea, mai multe studii în domeniu au arătat că îndulcitorii au o putere mai mare de a îndulci decât zahărul, ceea ce creşte şi riscul de apariţie a problemelor de sănătate (migrene, obezitate, diabet zahart etc.). De exemplu, numerose studii au arătat că aspartamul este de 180 de ori mai dulce decât zahărul.

Asemenea zahărului, îndulcitorii se pot folosi separat pentru a îndulci preparatele, dar îi consumăm şi fără să ştim, mai ales că ei se găsesc în multe dintre produsele din comerţ, cum este guma de mestecat, sucuri, cafeaua instant, vitamine, îngheţată, bomboane, iaurturi.

Alte variante de îndulcitor

Mierea de albine

Folosită încă din cele mai vechi timpuri, mierea este recunoscută ca fiind unul dintre cei mai buni îndulcitori naturali. Ea poate fi folosită ca alternativă pentru zahăr, dar şi ca ,,medicament natural”, având în vedere beneficiile pe care le aduce sănătăţii. Şi zahărul şi mierea conţin fructoză şi glucoză, numai că cea din urmă are ceva în plus: enzime care ajută la digestie, dar şi vitamine (B şi C) şi minerale (calciu, potasiu, magneziu).

Siropul de arţar

Pe lângă gustul dulce pe care îl oferă, siropul de arţar conţine şi elemente nutritive valoroase (cum sunt mineralele), care nu se găsesc în zahăr. Deşi are un preţ mai ridicat decât cel al zahărului, siropul de arţar are un indice glicemic mai mic şi conţine antioxidanţi care ajută la prevenirea diabetului, a problemelor digestive, a celor cardiace, dar şi a unor tipuri de cancer.

Siropul de agave

O altă variantă sănătoasă de îndulcitor este şi siropul de agave. El are un indice glicemic mult mai mic decât cel al zahărului. De aceea, siropul este o alternativă naturală şi nutritivă la zahărul super rafinat, atâta timp cât nu se exagerează cu cantităţile, spun specialiştii în nutriţie.

Stevia rebaurbiană

La fel de dulce, dar cu mai puţine calorii este şi stevia rebaudiană, o altă alternativă sănătoasă pentru zahărul rafinat din comerţ. Stevia este un îndulcitor natural, cu zero calorii şi gust superior, asemănător zahărului. Extractul de stevie se găseşte pe piaţă sub formă de pulbere, dar şi sub formă lichidă, el fiind indicat chiar şi în cazul dietelor.