Vara, sunt de preferat mesele uşoare

1 2 jpg jpeg

Căldura impune anumite adaptări când vine vorba de nutriţie. Evident că avem nevoie în continuare de toate grupele de alimente, diferenţa o fac cantitatea şi tipul lor. În esenţă, vara simţim nevoia de a mânca mai puţin gras, în favoarea legumelor şi fructelor proaspete.

Proteine şi grăsimi

Este de preferat ca vara să se evite excesul de preparate bogate în grăsimi şi în proteine animale. Acestea necesită un efort mai mare pentru a fi digerate, ceea ce poate creşte uşor temperatura corpului, dând disconfort. În ceea ce priveşte proteinele, alege sortimentele slabe de iaurturi, carne şi brânzeturi.

Sunt recomandate produsele cât mai puţin prelucrate industrial, deci evită conservele şi mezelurile. Dacă eşti fan al cărnii preparate la grătar, îndepărtează părţile arse ale acesteia, întrucât conţin compuşi cancerigeni.

Undă verde la fructe şi legume

În acest sezon, când oferta de fructe şi legume este atât de variată, este bine să profităm de ele la maximum. Cu atât sunt mai colorate, cu atât mai bine. Culorile intense sunt puse pe seama oxidanţilor conţinuţi, care, printre altele, protejează pielea de efectele nocive ale soarelui.

Castraveţii, pepenii, roşiile, dovleceii, cireşele, căpşunile, piersicile, caisele, morcovii, ardeii şi vinetele este bine să se regăsească des în meniul tău, întrucât sunt sursă de vitamine, minerale şi fibre.

Pentru cei cu diabet, în contextul în care consumul de fructe creşte, e indicat să se reducă aportul de pâine, cereale, orez, cartofi şi alte alimente cu conţinut mare de glucide, compensându-se cu o mai mare pondere a legumelor în dietă.

Mese puţine şi dese

Pe caniculă, probabilitatea de apariţie a căderilor de glicemie sau de calciu este mai mare. Pentru a le evita, nu sări peste cele 3 mese şi 2-3 gustări. O altă variantă ar fi să mănânci puţin şi des: adică 4-5 porţii mai mici, consumate la un interval de 3 - 4ore.

Bine de ştiut!

Nu este recomandat să bem apă foarte rece, pentru că îngreunează digestia şi poate cauza diaree.