Uleiuri care scad colesterolul rău

1 2 jpg jpeg

Uleiul de măsline, gustos şi hrănitor

Este considerat unul dintre cele mai sănătoase uleiuri deoarece conţine acizi graşi esenţiali care ajută la curăţarea arterelor şi diminuează riscul afecţiunilor cardiace. Bogat în polifenoli, antioxidanţi asociaţi cu o sănătate cardiacă optimă, uleiul de măsline scade nivelul colesterolului rău (LDL) şi îl creşte pe cel al colesterolului bun (HDL). De asemenea, acesta reduce riscul de inflamaţii, combate acţiunea nocivă a radicalilor liberi şi scade normalizează tensiunea arterială.

Alege din rafturile magazinelor uleiul de măsline extravirgin şi foloseşte-l, cu moderaţie, în prepararea salatelor. Mai mult, poţi să consumi zilnic 2 linguriţe de ulei de măsline, pe stomacul gol. Evită să îl foloseşti la gătit, deoarece îşi va pierde proprietăţile.

Uleiul de porumb, pentru un regim echilibrat

Este cunoscut ca un ulei dietetic, recomandat în alimentaţia bolnavilor de diabet şi a celor care suferă de boli ale stomacului. La fel ca în cazul uleiului de măsline, uleiul de porumb poate fi o alternativă, dacă ai probleme cu grăsimile din sânge.

Specialiştii susţin că uleiul din germeni de porumb se numără printre cele mai indicate pentru salate, iar acest lucru se datorează nu doar gustului aparte, ci şi faptului că are un conţinut ridicat de vitamina E, care întăreşte sistemului imunitar. Se recomandă consumul a maximum 30 ml de ulei de porumb pe zi.

Citeşte şi: Topul celor mai bune uleiuri vindecătoare

Uleiul din sâmburi de struguri protejează inima

Acest ulei de culoare galbenă se numără printre uleiurile ideale de consum, deoarece protejează inima, menţine permeabilitatea şi elasticitatea vaselor de sânge, prevenind infarctul şi este bogat în vitamina E. Are o aromă relativ neutră şi poate fi folosit şi de persoanele care îşi doresc să slăbească. Îl poţi consuma în salate sau poţi face cure îndelungate (5-10 picături pe zi).

Uleiul de avocado, puternic aromat

Renumit pentru proprietăţile sale antioxidante, bogat în potasiu şi alte minerale necesare organismului, uleiul de avocado este indicat în dietă, deoarece asigură un aport de grăsimi sănătoase şi împiedică acumularea kilogramelor. Bogat în acid oleic mononesaturat, are acţiune benefică asupra sistemului cardiovascular. Este un ulei plin de savoare, foarte aromat. Se recomandă consumul a 5-10 picături pe zi.

Uleiul de luminiţa-nopţii conţine acizi graşi esenţiali

Uleiul de luminiţa-nopţii se obţine prin măcinarea şi presarea la rece a seminţelor. Are o textură uşoară, culoare galben-verzuie şi conţine acizi linoleici, vitamina E, magneziu şi potasiu. Administrat săptămâni la rând, creşte nivelul colesterolului bun (HDL) şi reduce riscul de blocare a arterelor. Dacă urmezi o cură cu ulei de luminiţa-nopţii, poţi preveni acumularea plăcilor de aterom pe pereţii vaselor de sânge. Uleiul din această plantă creşte şi producţia de prostaciclină, o substanţă cu proprietăţi vasodilatatoare şi previne retenţia de apă. Se recomandă 5-10 picături pe zi.

Uleiul de in elimină grăsimile

Uleiul de in se obţine prin presarea la rece a seminţelor de in şi conţine: acizi graşi nesaturaţi Omega 3, 6 şi 9, acid oleic, acid linoleic, magneziu, potasiu, precum şi alte vitamine esenţiale organismului. Uleiul poate fi folosit atât pentru uz intern, cât şi extern. Anticolesterol, acesta are efect asupra tensiunii arteriale, în prevenirea atacurilor de cord şi in prevenirea accidentelor cerebrovasculare. Datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare şi cardioprotectoare, uleiul de in reduce grăsimile din sânge şi previne infarctul miocardic. Se recomandă în cure, 5-10 picături pe zi.

Bine de ştiut!

Fiecare ulei esenţial are proprietăţile sale terapeutice şi contracindicaţii, aşadar, cel mai bine, înainte de a le folosi drept remedii, cere sfatului unui fitoterapeut.

Ştiai că…

…numai 2 linguri de ulei de rapiţă asigură necesarul zilnic de acizi graşi Omega-3?