Tu ştii cât de sănătoase sunt vinetele?
Pe lângă faptul că sunt slab calorice, acestea îţi furnizează o doză de proteine, grăsimi, fibre dar şi carbohidraţi. Un aliment complex, sănătos şi care poate fi preparat sub diverse forme, de la celebra salată de vinete, însă fără maioneză dacă te afli la regim sau pur şi simplu la grătar.
O sursă bună de vitamine
Deloc de neglijat este conţinutul vitaminic al acestei legume, astfel că ea îţi va furniza vitamina C, B6 dar şi alţi nutrimenţi precum potasiu, magneziu şi fier.
Partea şi mai bună este că te poţi bucura de calităţile şi gustul lor pe tot parcursul anului, mai ales dacă alegi să le congelezi.
Tocmai vitaminele şi fibrele conţinute vor avea grijă de inima ta, ferindu-te de afecţiunile sistemului cardiovascular. Flavonoizii ce se regăsesc în compoziţia lor sunt principalii pioni care reduc riscul de infarct.
Află cum te poate scăpa de grăsimea abdominală vânăta AICI
Scad colesterolul rău
Specialiştii au ajuns la concluzia că datorită acidului clorogenic ce se regăseşte în vinete, consumul lor este benefic pentru a scădea valoarea colesterolului rău din sânge, cunoscut sub denumirea de LDL.
Această substanţă oferă o protecţie puternică împotriva radicalilor liberi, întărând sistemul imunitar. În plus, polifenolii au capacitatea de a preveni apariţia şi evoluţia celulelor canceroase.
Atât acidul clorogenic cât şi antoacininele se comportă ca nişte adevăraţi antioxidanţi în momentul în care ajung în organismul uman, protejându-l astfel de creşterea tumorilor şi toate celelalte aspecte negative ce ţi-ar putea pune sănătatea în pericol.
Susţin buna activitate cerebrală
Beneficiile consumului regulat de vinete se resimte şi asupra sistemului nervos, deoarece în structura acestei legume se regăseşte o subsnatanţă numită nasunină, mai ales în coaja lor, aceasta se comportă precum un antioxidant ce îngrijeşte mai ales celulele cerebrale. Şi totodată facilitează o mai bună circulaţie sangvină în tot corpul, îmbunătăţind şi funcţiile cognitive.
Cum să le prepari cât mai sănătos
În cazul în care alegi să faci celebra salată de vinete renunţă la maioneza din comerţ sau cea clasică şi consumă-le ca atare ori cu o maioneză făcută din avocado. Vei observa cum gustul său va fi mult mai bun, mai intens şi mai parfumat.
De asemenea poţi să le consumi pe grătar alături de alte legume sau poţi alege să tai vinetele jumătăţi să scoţi o parte din miez şi să îl amesteci alte legume mărunţite, cu caşcaval, carne şi să umpli jumătăţile de vânătă. Stropeşte-le cu ulei de măsline şi condimentează după gust şi bagă-le la cuptor până se face carnea. La final poţi să presari pătrunjel verde tăiat.