Tot ce trebuie să ştii despre CALCIU

1 2 jpg jpeg

Cel mai abundent mineral din corpul uman, calciul reprezintă 2% din greutatea corporală. În afară de cantitatea majoritară concentrată în oase şi dinţi, restul de calciu se află în fluidele corpului, având rol important în buna funcţionare a tuturor celulelor organismului.

· Rolul principal al calciului este de formare şi consolidare a sistemului osos şi a oaselor, împreună cu fosforul.

· Reglează ritmul cardiac, contribuind la oxigenarea optimă a ţesuturilor.

· Susţine buna funcţionare a sistemuluiu nervos, fiind implicat în transmiterea impulsurilor nervoase şi în controlul contracţiilor musculare.

· Participă în mecanismul de coagulare a sângelui.

· Intervine în numeroase reacţii enzimatice.

· Contribuie la sinteza şi secreţia unor hormoni.

· Poate ameliora simptomele sindromului premenstrual.

· Ajută la asimilarea vitaminei B12 şi a fierului.

· Previne osteoporoza şi insomnia.

Se absoarbe sub acţiunea vitaminei D

Calciul este absorbit în intestinul subţire, procesul având loc însă doar sub acţiunea vitaminei D. Acest lucru este valabil atât în cazul calciului din surse alimentare, cât şi a celui provenit din suplimente. Absorbţia mineralului este influenţată şi de alţi compuşi din hrană, precum şi de unele boli (endocrine, digestive). Asimilarea calciului este perturbată de băuturile carbogazoase, de fibre, de oxalaţi (spanac, cafea, ciocolată) şi fitaţi (cereale). Atunci când avem un aport alimentar insuficient de calciu, organismul va extrage acest mineral din oase.

Care sunt riscurile carenţei şi ale excesului

În cazul unui aport insuficient de calciu pe termen mediu şi lung, la copii apare rahitismul (mineralizarea insuficientă a oaselor), iar la adulţi, osteomalacia (decalcifierea oaselor) şi osteoporoza (manifestată prin scăderea masei osoase şi deteriorarea ţesutului osos). Un nivel scăzut al calciului se poate manifesta şi prin contracturi musculare, furnicături, constipaţie, irascibilitate.

Concentraţia crescută a calciului în sânge (hipercalcemie) se poate manifesta prin greţuri, vărsături, confuzie, astenie, precum şi ritm cardiac anormal şi calculi renali.

Bine de ştiut

Suplimentele de calciu pot perturba absorbţia unor medicamente precum antibioticele.

De cât calciu avem nevoie

0-12 luni – 210/270 mg

1-3 ani – 500 mg

4-9 ani – 800 mg

10-18 ani – 1.200 mg

19-50 ani – 1.000 mg

> 51-70 ani – 1.200 mg

Sarcină, alăptare – 1.000 mg

Mineral prezent mai ales în lactate

Principala sursă de calciu sunt lactatele (lapte, sana, chefir, iaurt, caşcaval, telemea). În laptele matern, nivelul de calciu este suficicient pentru a asigura copilului necesarul acestui mineral în primele 6 luni de viaţă, până la începerea diversificării. Cantităţi mai mici de calciu sunt prezente în peşte (sardine în conservă), ouă, lapte de soia, nuci, susan, broccoli, spanac, fasole.

Ce este calcemia

Nivelul calciului prezent în sânge este pus în evidenţă prin calcemie. Analiza este indicată în caz de suspiciuni de boli ale glandei paratiroidiene, în boli ale oaselor, de rinichi sau în anumite tipuri de cancer. Reglarea nivelului de calciu din sânge este reglată de 3 factori: parathormonul (hormon secretat de glandele paratiroide), vitamina D şi calcitonina (hormon produs la nivelul glandei tiroide).