Topul alimentelor care ne îmbunătăţesc starea de spirit

1 2 jpg jpeg

Unele fructe, legume şi peştele ar avea capacitatea de a-i face fericiţi pe oameni , este teoria pe care un medic, Bernard Fontanille, şi o ziaristă în domeniul sănătăţii, Laurence Grezaud, o dezvoltă în cartea „Alimentele care aduc fericire“. Descoperă care sunt acestea:

Bananele

Prin excelenţă fructele stării de bine, datorită conţinutului ridicat de triptofan, aminoacid pe care corpul îl transformă în serotonină, cunoscută pentru îmbunătăţirea stării de spirit, bananele ar trebui consumate cât mai des. Însă aceste fructe nu sunt singurele alimente cu hormonul fericirii. Ficatul de pasăre este o altă alegere bună.

Avocado

Acest fruct are efecte pozitive asupra celor care au hipertensiune, colesterol mărit şi diabet. Are şi avantajul de a contribui l la menţinerea moralului ridicat, datorită tirozinei.

Tirozina este un aminoacid care constituie punctul de plecare pentru crearea dopaminei şi noradrenalinei, hormoni care aduc fericirea. În plus, datorită conţinutului de magneziu, luptă cu stările de anxietate.

Ciocolata neagră

Un studiu a arătat că ciocolata neagră stimulează creierului şi are efect euforizant.

„Ciocolata ne îmbunătăţeşte starea datorită prezenţei unor substanţe stimulatoare, cum sunt cafeina, teofilina (în cantitate mai mică decât în cafea şi ceai) şi mai ales teobromina, stimulent mai uşor decât cafeina, dar care acţionează mai mult timp“, arată autorii cărţii, citaţi de Agerpres.

Şofranul

Şofranul are şi el efect antidepresiv. Printre efectele sale benefice se numără cele antispasmodice, digestive, analgezice. În medicina chineză, şofranul este folosit la tratarea a peste 90 de boli, printre care depresia. Este totuşi contraindicat la copiii de sub şase ani şi la femeile însărcinate.

Sardinele

Mai puţin scumpe decât şofranul, sardinele sunt şi ele bune împotriva depresiei.Elementul activ este DHA, principalul omega 3 existent în ţesuturile nervoase.

Dacă acesta lipseşte, se împiedică eliberarea neurotransmiţătorilor (dopamina, serotonina, noradrenalina) şi se modifică transmiterea semnalului nervos.

În plus, acizii graşi Omega 3 din sardine permit şi protejarea pereţilor arteriali şi reglarea tensiunii.