Tofu, între da şi nu

2 jpg jpeg

Tofu se obţine din boabe de soia, apă şi coagulant. Din cauza faptului că soia modificată genetic, doctorii susţin că aceasta nu este bună pentru sănătate. Mai mult de 90% din soia este modificată genetic, aceasta schimbându-şi radical ADN-ul. S-a constatat că între consumul de produse din soia şi diverse afecţiuni precum problemele digestive, malnutriţia, disfuncţii ale tiroidei, declinul cognitiv sau tulburările de reproducere ar putea fi o strânsă legătură.

Toate boabele de soia, fie că sunt modificate sau nu, conţin în mod natural toxine, fitohormoni şi compuşi care interferează cu absorbţia mineralelor, acest lucru fiind valabil şi pentru tofu. Totuşi, sunt bogate în proteine, fier, calciu şi acizi graşi Omega-3 şi au un conţinut scăzut de grăsimi şi calorii, fiind preferate de persoanele care sunt la dietă. Dacă nu sunt consumate în exces, nu prezintă pericole reale pentru sănătate.

Alege varianta fermentată

Cel mai sănătos mod de a consuma tofu este de a alege varianta fermentată a sa. Dacă produsul este nefermentat, conţine inhibitori enzimatici, care blochează acţiunea tripsinei, o enzimă secretată de pancreas, care joacă un rol important în digestie.

Tofu obţinut din boabe de soia integrale, fără adaosuri de aditivi alimentari, are un conţinut ridicat de fibre şi proteine. În comparaţie cu proteinele de origine animală, reprezintă o opţiune mai bună, deoarece nu conţine grăsimi rele. Uită-te pe etichetă înainte şi alege produsele care nu conţin numeroşi aditivi, zahăr şi sare în cantităţi mari.

Pentru că tofu conţine fitoestrogeni, pot apărea dezechilibre hormonale, dar acest lucru depinde foarte mult atât de cantitatea consumată, cât şi de frecvenţă. Celor care au în familie rude care au avut cancer de sân sau au predispoziţie de a dezvolta cancer mamar li se recomandă excluderea totală a produselor obţinute din soia.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Cristian Mărgărit, nutriţionist (www.cristianmargarit.ro)

Consider că există multe alte surse de proteine vegetale care sunt de preferat, cu valoare nutritivă similară, dar fără riscurile prezentate de soia. Copiii şi bărbaţii, în special, ar trebui să evite astfel de alimente. Persoanele care suferă deja de boli autoimune, tulburări hormonale, boli ale tiroidei, de asemenea, pot să sufere efecte negative cauzate de anumite componente ale produselor din soia.

Riscurile sunt prezente chiar dacă soia este nemodificată genetic sau bio, pentru că bobul de soia în sine conţine aceşti fitonutrienţi şi disruptori hormonali, substanţe toxice de care este mai bine să ne ferim, chiar dacă vin împreună şi cu fitonutrienţi care pot avea şi efecte benefice.

Fasolea, mazărea, lintea, năutul sunt mult mai sigure pentru sănătate şi foarte uşor de inclus în alimentaţia zilnică. Combinarea lor cu cereale şi pseudocereale duce la un profil de aminoacizi complet, util în menţinerea unei bune stări de sănătate.