Tipuri de miere de albine şi beneficiile lor

1 2 jpg jpeg

Fiecare tip de miere este ,,înzestrat'' cu anumite beneficii şi este bine să o alegem ţinând cont de problemele de sănătate pe care le avem.

Tipuri de miere de albine - polifloră

Proprietăţile sale diferă foarte mult în funcţie de regiunea din care este recoltată. De exemplu, mierea de la câmpie are o acţiune antiseptică şi sedativă mai puternică, spre deosebire de mierea polifloră din regiunile muntoase înalte, la care efectul antiinfecţios se adresează în special aparatului respirator, iar efectul sedativ este înlocuit cu unul tonic nervos.

În general, mierea polifloră este considerată cel mai complex tip de miere că acţiune terapeutică, ea înglobând nectarul de la câteva zeci, dacă nu sute, de specii de plante medicinale şi împrumutând ceva din proprietăţile terapeutice ale fiecăreia dintre ele.

Tipuri de miere de albine - de salcâm

Mierea de salcâm e bogată în fructoză şi în oligoelemente (crom, cupru, iod, fier, zinc, fluor) şi are un gust foarte plăcut. O foloseşti când ai probleme gastro-intestinale sau de digestie. Este recomandată şi diabeticilor, pentru că are indice glicemic scăzut (32).

Tipuri de miere de albine - de tei

Mierea de tei are aroma cea mai plăcută şi cea mai puternică dintre toate tipurile de miere. Este recunoscută drept calmant psihic, somnifer, anafrodiziac. Acest tip de miere te relaxează după o zi stresantă.

Tipuri de miere de albine - de mana

Este obţinută de pe frunzele de fag, de frasin şi de stejar. Are proprietăţi laxative mult mai puternice decât celelalte tipuri de miere, are efect antiinflamator asupra tubului digestiv, favorizează eliminarea toxinelor din corp. Mierea de mana este recomandată persoanelor active, sportivilor şi tinerilor datorită proprietăţilor energizante şi revitalizante.

Tipuri de miere de albine - de rapiţă

Mierea de rapiţă, de o culoare alb-gălbuie, are o consistenţă aparte, fiind o miere mai puţin dulce, cu un miros specific. Are proprietăţi antibacteriene, ajută la scăderea colesterolului, ajută la regenerarea şi menţinerea elasticităţii pereţilor vasculari.

Are conţinut mare de glucoză, astfel că se zahariseşte uşor. Indicele glicemic mare o recomandă copiilor, persoanelor active şi celor în convalescenţă. Conţine oligoelemente, mai ales calciu şi bor, de aceea e bună în cazurile de osteoporoză.

Tipuri de miere de albine - de floarea-soarelui

Mierea de floarea-soarelui are un gust plăcut şi e ideală pentru scăderea nivelului de colesterol „rău“. E bună contra durerilor de stomac şi alungă oboseala.

Tipuri de miere de albine - de brad

Mierea de conifer este foarte rară (de molid sau de brad), randamentul de culegere al albinelor fiind mic. Are proprietăţi excepţionale asupra plămânilor şi sistemului respirator, beneficiind de proprietăţi antiinfecţioase, expectorante, antitusive şi, atunci când este consumată cu tot cu fagure, bronhodilatatoare.

Tipuri de miere de albine - de castan

Mierea de castan are un gust puternic, imposibil de confundat. Conţine minerale precum fierul şi tanini, eficace pentru a ameliora simptomele gripei şi anemiei. Calmează tusea productivă, fluidizează circulaţia sangvină, fiind recomandată în caz de varice şi reumatism.

Tipuri de miere de albine - de zmeură

Are o culoarea albicioasă, specifică. Reglează activitatea ovarelor, este reintineritoare, previne apariţia unor afecţiuni că osteoporoză şi sclerodermia.

Tipuri de miere de albine - de mentă

Este culease de albine din culturile de mentă întinse pe zeci de hectare. Mierea de izmă combate tusea şi balonarea, e calmant gastric, uşurează diestia.

Tipuri de miere de albine - flori de câmp

Mierea de flori de câmp sau de fâneaţă are concentraţie mare de zaharuri. Este indicată în surmenaj, stări de convalescenţă, tulburări de creştere. Are acţiune antiinflamatoare, antimicrobiană, antialergică şi antitusivă.

Tipuri de miere de albine - de lavandă

Mierea de lavandă are un miros inconfundabil, iar printre calităţile ei se numără efectul tonic şi diuretic. Alină simptomele reumatismului şi este indicată şi celor cu afecţiuni pulmonare.