Surse mai pu┼úin ┼čtiute de vitamine

1 2 jpg jpeg

Vitaminele sunt elemente-cheie pentru s─ân─âtate. Acestea se g─âsesc ├«n majoritatea alimentelor ┼či sunt absolut necesare pentru dezvoltarea, men┼úinerea vitalit─â┼úii ┼či bun─âstarea general─â a organismului. Cea mai bun─â modalitate de a asimila cantitatea necesar─â de nutrimente este de a avea o diet─â corect─â ┼či echilibrat─â. Vitamina A

Este responsabilă pentru sănătatea ochilor, pielii, dinţilor, părului. Este necesară pentru imunitate. Printre alimentele bogate în

sunt: ficatul de vit─â, rinichii, ou─âle, br├ónza, uleiul de pe┼čte, legumele ┼či fructele portocalii, legumele verzi.

Sunt implicate ├«n numeroase procese metabolice, ├«n special ale sistemului nervos ┼či imunitar ┼či ├«n asimilarea substan┼úelor nutritive: zaharuri, proteine, gr─âsimi. Deficitele vitaminelor B se asociaz─â cu afec┼úiuni diverse precum: anemii, neuropatii, psihoze ┼či depresii, modific─âri ale pielii.

Ajut─â la transformarea zah─ârului din s├ónge ├«n energie. Este esen┼úial─â pentru sistemul nervos, cardiovascular ┼či muscular. Cele mai bune surse de vitamina B1 sunt drojdia de bere ┼či ficatul de vit─â. Aceasta se mai g─âse┼čte ┼či ├«n carnea de porc, cerealele integrale, germenii de gr├óu, fasolea, semin┼úele de floarea soarelui, alunele ┼či nucile.

B2 ┼či B3

Vitamina B2, numit─â ┼či riboflavina, are o mul┼úime de beneficii pentru organism. Un rol principal al acestui element nutritiv este de a ajuta cu produc┼úia de energie la nivel celular. La fel de important─â pentru tegumente este ┼či vitamina B3, av├ónd rolul de a preveni foarte multe din problemele pielii sensibile. Vitaminele B2 ┼či B3 sunt concentrate ├«n ficat de vit─â, rinichi ┼či inim─â. Men┼úin integritatea pielii, p─ârului, membranelor mucoase, ochiului ┼či sistemului nervos.

B5 ┼či B6

Necesar─â produc┼úiei de energie ┼či regl─ârii metabolismului gr─âsimilor, vitamina B5 ajut─â la producerea hormonilor antistres ┼či la men┼úinerea s─ân─ât─â┼úii tegumentelor ┼či a p─ârului. Vitamina B6 are un rol foarte important ├«n buna func┼úionare a sistemului nervos ┼či imunitar, iar lipsa ei. Cele mai bune surse sunt drojdia de bere, porumbul, conopida, varza, ro┼čiile, carnea de vit─â (├«n special ficatul ┼či rinichii), carnea de curcan, cartofii, p├óinea din cereale integrale.

B7 ┼či B9

B7 contribuie la metabolismul proteinelor, glucidelor ┼či lipidelor. Efectul ei benefic const─â ├«n faptul c─â amelioreaz─â durerile musculare consecutive oboselii ┼či contribuie la men┼úinerea pielii. Totodat─â, vitamina B7 am├ón─â ├«nc─ârun┼úirea p─ârului. Vitamina B9 are rol ├«n metabolismul proteinelor. Caren┼úa acestei vitamine duce la tulbur─âri nervoase, iritabilitate ┼či la sc─âderea puterii de concentrare ┼či a celei de memorare. Cele mai bune surse sunt: legumele cu frunze verzi, fasole, maz─âre, linte, g─âlbenu┼č de ou, drojdie de bere, lactate, cereale, semin┼úe, carne de pas─âre ┼či organe, fructe ├«n coaj─â lemnoas─â, citrice, banane.

B12

Pentru a utiliza proteinele din organism ai nevoie de vitamina B12. Ea ajut─â la transportul oxigenului ├«n s├ónge, deci, este esen┼úial─â pentru producerea de energie. De asemenea, vitamina B12 contribuie la dezvoltarea fizic─â, la cre┼čterea poftei de m├óncare ┼či a greut─â┼úii corporale. Se g─âse┼čte cu prec─âdere ├«n produsele de origine animal─â: carne de pui, vit─â, porc, mai ales ├«n ficat, lapte, ou─â, fructe de mare.

Vitamina D

Vitamina D ajut─â la o mai bun─â absorb┼úie a calciului din alimente. ├Än cazul v├órstnicilor, o doz─â zilnic─â de vitamina D ajut─â la prevenirea fracturilor ┼či ├«mpiedic─â fragilizarea oaselor, iar la copii ajut─â la dezvoltarea armonioas─â a sistemului osos ┼či la prevenirea rahitismului, afec┼úiune ce se manifest─â prin arcuirea picioarelor, genunchi mari ┼či oase fragile, predispuse la fracturi. Vitamina D se g─âse┼čte ├«n produsele lactate, ou─â, ficat ┼či pe┼čte.

Vitamina E

Este cunoscut─â ca vitamina pentru fertilitate. Aceasta contribuie la men┼úinerea unui sistem circulator s─ân─âtos, ajut├ónd la vindecarea r─ânilor. Vitamina E protejeaz─â celulele ro┼čii ┼či previne distrugerea vitaminelor A ┼či C.

Surse bogate de vitamina E sunt uleiurile vegetale (soia, porumb, floarea soarelui), germeni de gr├óu, morcovi, nuci ┼či legume cu frunze verzi.

Vitamina K este necesar─â pentru coagularea s├óngelui. Ea are un rol important ┼či ├«n func┼úionarea corect─â a rinichilor. Surse bogate de vitamina K sunt legumele cu frunze verde ├«nchis, spanac, brocoli, laptuci, varz─â, ceai verde. Ea mai poate fi g─âsit─â ├«n ov─âz, gr├óu integral, maz─âre proasp─ât─â, ou─â ┼či produse lactate.

Vitamina D e necesar─â ├«n propor┼úie de 600 IU zilnic (IU ├«nseamn─â unit─â┼úi interna┼úionale, unde o unitate e echivalentul a 40 de miligrame). Pe l├óng─â cele 15 minute de soare, consum─â 100 de grame de pe┼čte gras sau 3 ou─â pe s─âpt─âm├ón─â.

Zilnic, ai nevoie de 1,3 miligrame de vitamina B6, 2,4 micrograme (mcg) de vitamina B12 (2,6 mcg pentru femeile ├«ns─ârcinate ┼či 2,8 mcg pentru cele care al─âpteaz─â), 15 miligrame de vitamina E. Vitamina A e necesar─â ├«n propor┼úie de 2.300 IU zilnic, adic─â dintr-o lingur─â de ulei ┼či o lingur─â de fructe oleaginoase.