Surse mai puţin ştiute de vitamine

1 2 jpg jpeg

Vitaminele sunt elemente-cheie pentru sănătate. Acestea se găsesc în majoritatea alimentelor şi sunt absolut necesare pentru dezvoltarea, menţinerea vitalităţii şi bunăstarea generală a organismului. Cea mai bună modalitate de a asimila cantitatea necesară de nutrimente este de a avea o dietă corectă şi echilibrată. Vitamina A

Este responsabilă pentru sănătatea ochilor, pielii, dinţilor, părului. Este necesară pentru imunitate. Printre alimentele bogate în

sunt: ficatul de vită, rinichii, ouăle, brânza, uleiul de peşte, legumele şi fructele portocalii, legumele verzi.

Sunt implicate în numeroase procese metabolice, în special ale sistemului nervos şi imunitar şi în asimilarea substanţelor nutritive: zaharuri, proteine, grăsimi. Deficitele vitaminelor B se asociază cu afecţiuni diverse precum: anemii, neuropatii, psihoze şi depresii, modificări ale pielii.

Ajută la transformarea zahărului din sânge în energie. Este esenţială pentru sistemul nervos, cardiovascular şi muscular. Cele mai bune surse de vitamina B1 sunt drojdia de bere şi ficatul de vită. Aceasta se mai găseşte şi în carnea de porc, cerealele integrale, germenii de grâu, fasolea, seminţele de floarea soarelui, alunele şi nucile.

B2 şi B3

Vitamina B2, numită şi riboflavina, are o mulţime de beneficii pentru organism. Un rol principal al acestui element nutritiv este de a ajuta cu producţia de energie la nivel celular. La fel de importantă pentru tegumente este şi vitamina B3, având rolul de a preveni foarte multe din problemele pielii sensibile. Vitaminele B2 şi B3 sunt concentrate în ficat de vită, rinichi şi inimă. Menţin integritatea pielii, părului, membranelor mucoase, ochiului şi sistemului nervos.

B5 şi B6

Necesară producţiei de energie şi reglării metabolismului grăsimilor, vitamina B5 ajută la producerea hormonilor antistres şi la menţinerea sănătăţii tegumentelor şi a părului. Vitamina B6 are un rol foarte important în buna funcţionare a sistemului nervos şi imunitar, iar lipsa ei. Cele mai bune surse sunt drojdia de bere, porumbul, conopida, varza, roşiile, carnea de vită (în special ficatul şi rinichii), carnea de curcan, cartofii, pâinea din cereale integrale.

B7 şi B9

B7 contribuie la metabolismul proteinelor, glucidelor şi lipidelor. Efectul ei benefic constă în faptul că ameliorează durerile musculare consecutive oboselii şi contribuie la menţinerea pielii. Totodată, vitamina B7 amână încărunţirea părului. Vitamina B9 are rol în metabolismul proteinelor. Carenţa acestei vitamine duce la tulburări nervoase, iritabilitate şi la scăderea puterii de concentrare şi a celei de memorare. Cele mai bune surse sunt: legumele cu frunze verzi, fasole, mazăre, linte, gălbenuş de ou, drojdie de bere, lactate, cereale, seminţe, carne de pasăre şi organe, fructe în coajă lemnoasă, citrice, banane.

B12

Pentru a utiliza proteinele din organism ai nevoie de vitamina B12. Ea ajută la transportul oxigenului în sânge, deci, este esenţială pentru producerea de energie. De asemenea, vitamina B12 contribuie la dezvoltarea fizică, la creşterea poftei de mâncare şi a greutăţii corporale. Se găseşte cu precădere în produsele de origine animală: carne de pui, vită, porc, mai ales în ficat, lapte, ouă, fructe de mare.

Vitamina D

Vitamina D ajută la o mai bună absorbţie a calciului din alimente. În cazul vârstnicilor, o doză zilnică de vitamina D ajută la prevenirea fracturilor şi împiedică fragilizarea oaselor, iar la copii ajută la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos şi la prevenirea rahitismului, afecţiune ce se manifestă prin arcuirea picioarelor, genunchi mari şi oase fragile, predispuse la fracturi. Vitamina D se găseşte în produsele lactate, ouă, ficat şi peşte.

Vitamina E

Este cunoscută ca vitamina pentru fertilitate. Aceasta contribuie la menţinerea unui sistem circulator sănătos, ajutând la vindecarea rănilor. Vitamina E protejează celulele roşii şi previne distrugerea vitaminelor A şi C.

Surse bogate de vitamina E sunt uleiurile vegetale (soia, porumb, floarea soarelui), germeni de grâu, morcovi, nuci şi legume cu frunze verzi.

Vitamina K este necesară pentru coagularea sângelui. Ea are un rol important şi în funcţionarea corectă a rinichilor. Surse bogate de vitamina K sunt legumele cu frunze verde închis, spanac, brocoli, laptuci, varză, ceai verde. Ea mai poate fi găsită în ovăz, grâu integral, mazăre proaspătă, ouă şi produse lactate.

Vitamina D e necesară în proporţie de 600 IU zilnic (IU înseamnă unităţi internaţionale, unde o unitate e echivalentul a 40 de miligrame). Pe lângă cele 15 minute de soare, consumă 100 de grame de peşte gras sau 3 ouă pe săptămână.

Zilnic, ai nevoie de 1,3 miligrame de vitamina B6, 2,4 micrograme (mcg) de vitamina B12 (2,6 mcg pentru femeile însărcinate şi 2,8 mcg pentru cele care alăptează), 15 miligrame de vitamina E. Vitamina A e necesară în proporţie de 2.300 IU zilnic, adică dintr-o lingură de ulei şi o lingură de fructe oleaginoase.