┼×tiai c─â dieta ├«┼úi poate echilibra pH-ul s├óngelui?

1 cuplu salata legume shutterstock 68095084 jpg jpeg

Valoarea pH-ului s├óngelui nostru este ├«n str├óns─â leg─âtur─â cu starea noastr─â de s─ân─âtate, dar prin alegerile noastre alimentare putem s─â ajut─âm organismul s─â-┼či men┼úin─â acest echilibru, sau s─â facem mici corec┼úii astfel ├«nc├ót s─â ne men┼úinem s─ân─âtatea.

PH-ul neutru este cel optim

Organismul nostru func┼úioneaz─â optim atunci c├ónd s├óngele are un pH neutru, ├«n jurul valorii de 7,4. Coprul are mecanisme natural prin care p─âstreaz─â acest echilibru, prin mecanisme complexe de neutralizare a acizilor care se formeaz─â ├«n urma diferitelor procese. Dar obiceiuri care erodeaz─â s─ân─âtatea, precum  sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool, expunerea la poluare sau la alte forme de stres pot determina  un dezechilibru ├«ntre elementele acide ┼či cele bazice (adic─â, a┼ča-numita stare de acidoz─â), care, dac─â se prelunge┼čte, genereaz─â st─âri de oboseala accentuat─â, durerile musculare ┼či articulare etc.

C├ónd acidoza dureaz─â mult ┼či este accentuat─â, las─â asupra organismului efecte grave: oboseal─â cronic─â, imunitatea slab─â, ├«mb─âtr├ónire prematur─â. Iat─â ce trebuie s─â faci pentru a utiliza toate pricipiile alimenta┼úiei acido-bazice ├«n favoarea ta.

Alimentele cu efect alcalin

Raportul dintre alimentele cu efect alcalin ┼či cele cu efect acid ar trebui s─â fie de 7 la 3, potrivit sus┼úin─âtorilor dietei alcaline. ├Äns─â propor┼úia majoritar─â de 70% alimente cu efect alcalin nu se ob┼úine urm─ârind excluderea tuturor alimentelor cu efect acid, care au un rol important ├«n diet─â (carnea de vit─â, de pe┼čte sau ou─âle), ci printr-o mai bun─â gestionare a calit─â┼úii ┼či a cantit─â┼úii de alimentelor cu efect acid ┼či prin asocierea lor corect─â cu alimentele din celelalte grupe alimentare la aceea┼či mas─â. Spre exemplu, p├óinea cu dulcea┼ú─â de la micul dejun ┼či friptura cu legume de la masa de pr├ónz ar putea fi neutralizate de un bor┼č de zarzavaturi de la masa de sear─â.

Nu ├«n ultimul r├ónd, ┼či felul ├«n care sunt preparate alimentele poate duce la unele diferen┼úe din punct de vedere acido-bazic. Se recomand─â alimentele doar prin fierbere, la abur sau la cuptor ┼či s─â evit─âm pr─âjirea lor. ├Än plus, uleiul se folose┼čte doar rece, ad─âugat ├«n farfurie, peste alimente.

Un alt secret pentru o digestie c├ót mai bun─â ┼či f─âr─â efecte acide este s─â ├«ncepem orice mas─â la care vom consuma m├óncare g─âtit─â (preparat─â la foc) cu o salat─â de crudit─â┼úi.

Ce alimente sunt acide ┼či, respectiv, alcaline

Alimentele acide sunt bogate ├«n glucide, mai ales ├«n zah─âr (dulciurile concentrate precum pr─âjiturile sau ciocolata), sunt produse rafinate (margarina ┼či produsele ob┼úinute din f─âin─â alb─â, de exemplu) ┼či, ├«n general, favorizeaz─â apari┼úia radicalilor liberi ├«n corp (mezelurile, br├ónzeturile).

Alimentele alcaline (bazice) sunt bogate ├«n minerale (calciu, magneziu, potasiu) ┼či au ├«n compozi┼úie o pondere mic─â de clor, sulf, fosfor, care sunt acide. Majoritatea verde┼úurilor, legumelor ┼či fructelor ├«ntrunesc aceste calit─â┼úi.