Situaţii în care ai nevoie de mai mult fier

1 2 jpg jpeg

Necesarul zilnic de fier poate fi acoperit cu ajutorul unei diete diversificate. Nu trebuie să-ţi faci griji că vei duce lipsă de fier dacă mănânci adesea peşte (sardele, crap, somn), ouă, cartofi dulci, carne de vită, carne de curcan, fasole uscată, linte, cereale integrale, fructe uscate, seminţe de dovleac, migdale, nuci, verdeţuri.

Ţine cont de faptul că în anumite situaţii ai nevoie un aport crescut de fier:

Când faci sport

De la o zi la alta ai nevoi diferite de fier în funcţie de activităţile pe care le ai. De exemplu, dacă alergi, faci gimnastică sau alt tip de sport va fi nevoie să suplimentezi fierul, pentru că există un consum mai mare de minerale.

Chiar şi rănile superficial te pot aduce în situaţia de a pierde din rezervele de fier mai mult decât în mod obişnuit, deoarece acest mineral este important pentru alcătuirea hemoglobinei. Mai mult, fierul transportă oxigen la diverse celule din corp, ceea ce susţine activitatea musculaturii şi organelor.

Dacă treci printr-o perioadă solicitantă

Fie că ai de pregătit un examen, fie că ai multe responsabilităţi la serviciu, nevoia de fier este mai mare decât de obicei. Creierul consumă aproximativ 20% din oxigenul din sânge, iar fierul este implicat în asigurarea necesarului de oxigen. De asemenea, fierul simulează activitatea cognitivă şi previne tulburările cognitive.

În caz că te simţi obosit

Dulciurile sau alimentele care conţin carbohidraţi nu te ajută cu adevărat când nu ai energie. Când te ajunge oboseala sau eşti iritat, ai nevoie de un plus de fier. Ia o mână de migdale sau de seminţe!

Răceşti prea des

Şi imunitatea scăzută semnalează o nevoie mai mare de fier. Pe lângă un tratament potrivit, când eşti răcit, mănâncă mai multe alimente care-ţi aduc fier. Începe ziua cu o omletă cu spanac, găteşte peşte cu legume pentru masa de prânz, iar la cină pune câţiva cartofi dulci la cuptor.

Ai pielea uscată şi ţi se exfoliază unghiile

În cazul carenţei de fier, părul, unghiile şi pielea sunt afectate şi devin uscate. Unghiile încep să se exfolieze, pielea este palidă, deshidratată sau se descoamează, iar părul devine tern şi se rupe cu uşurinţă. Combate toate acestea prin suplimentarea fierului!

Ştiai că…

…bărbaţii au circa 4 g de fier la nivelul întregului corp, iar femeile aproximativ 3,5 g.

În timpul menstruaţiei

Pierderile de sânge în perioada menstruaţiei, care ajung la 60 ml în mod obişnuit, provoacă o reducere a nivelului de fier, prin urmare femeile riscă în acea perioadă să sufere de anemie. Se pot pierde până la 30 mg de fier. De aceea, ele au o nevoie zilnică de fier mai mare decât bărbaţii. Dacă acestora din urmă le sunt necesare 16 mg de fier pe zi, femeilor le trebuie 18-20 mg de fier, ba chiar 30 mg, în timpul sarcinii.