Sfaturi utile ca să te laşi de zahăr

1 2 jpg jpeg

Astfel a crescut enorm şi consumul anual de zahăr pe cap de locuitor: în prezent variază între 60-80 de kilograme, comparativ cu anii 1900 când se consumau doar 2-3 kilograme.

Când vrei să te laşi de zahăr nu este suficient să nu-ţi mai pui zahăr în cafea, ceai sau ca adaos la alte alimente. Din păcate majoritatea produselor de pe piaţă au zahăr adăugat pentru a crea o senzaţie plăcută şi pentru a da acea dependenţă specifică. Dacă te-ai hotărât să renunţi la zahăr urmează aceşti paşi:

1. Citeşte etichetele produselor înainte să le cumperi şi evită următoarele ingrediente: zahăr/zaharoză/glucoză/fructoză/melasă.

2. Fii atent la cifre. În tabelul nutrimentelor de pe etichete, la secţiunea carbohidraţi (glucide) există o subsecţiune – zaharide (adică zahăr). Din totalul de carbohidraţi, să zicem 50 de grame la 100 de grame, contează câte grame de zaharide există: sub 5 grame la 100 de grame este un produs low sugar şi poate fi consumat.

3. Întreabă vânzătorii dacă au pus zahăr în produsele pe care le vrei. Foarte multe restaurante sau producători locali fac asta în mod regulat. În cazul în care este o mâncare cu sos, în mod sigur are în compoziţie cel puţin 5% zahăr pur.

4. În primele zile consumă mai multe fructe şi cât mai variate pentru a furniza corpului suficienţi carbohidraţi, astfel încât să nu ai scăderi drastice de energie. Când ţi-e poftă de ceva dulce, mănâncă un fruct! Poţi consuma orice produs cu carbohidraţi, cât timp nu are zahăr adăugat. Poţi consuma paste, orez sau cartofi dulci. Însă fructele sunt cele mai accesibile când simţim o nevoie rapidă de glucide.

5. Ia crom, deoarece un aport mărit din această substanţă ajută la stabilizarea glicemiei. Când elimini zahărul o să elimini şi multe alimente, pentru că nu îţi va mai plăcea gustul lor. Nu este o soluţie să faci prăjituri cu îndulcitori sau să consumi sucuri cu aspartam doar pentru a satisface această nevoie. Piaţa de alternative la zahăr s-a dezvoltat profitând de acelaşi mecanism de dependenţă şi în loc să-l elimine îl susţine din alte surse. Nici variantele mai sănătoase ca siropul de agave, ştevia sau siropul de arţar nu sunt soluţii bune (cel puţin nu în acest moment). Ele nu vor face decât să te ţină agăţat de gust.

6. Ai răbdare. Pentru a fi pregătit total pentru acest pas, îţi spun din proprie experienţă ce se va întâmpla: din ziua în care vei renunţă la zahăr, tentaţiile vor apărea cu o frecvenţă dublă pentru a te face să cedezi. Demonstrează consecvenţă şi vei reuşi să depăşeşti toate obstacolele.