Semne care îţi arată că ai intoleranţă la gluten

1 2 jpg jpeg

Mai este luna de con┼čtientizare a bolii celiace (intoleran┼úei la gluten). ├Än Romania, celiachia e o boala mult sub-diagnosticat─â. Acest lucru se ├«nt├ómpl─â ┼či la nivel mondial.

De exemplu, ├«n ┼ú─ârile cu popula┼úie majoritar caucazian─â (├«n Europa, America de Nord, America de Sud ┼či Australia) aproximativ 1 din 100 de persoane este afectat─â de aceast─â boal─â.

O frecven┼ú─â similar─â a fost raportat─â ┼či ├«n regiunile ├«n curs de dezvoltare, precum Africa de Nord, Orientul Mijlociu ┼či India, din cauza consumului unor cantit─â┼úi mari de gr├óu.

Cea mai ├«nt├ólnit─â intoleran┼ú─â alimentar─â Celiachia reprezint─â o intoleran┼ú─â alimentar─â permanent─â la gluten ┼či este una dintre cele mai des ├«nt├ólnite intoleran┼úe alimentare din lume. Glutenul este o protein─â prezent─â ├«n gr├óu ┼či ├«n alte cereale, precum orzul, secara ┼či kamutul. ├Än cazul unei persoane de orice v├órst─â, cu predispozi┼úie genetic─â la celiachie, ingerarea unor cantit─â┼úi chiar ne├«nsemnate de alimente care con┼úin gluten, declan┼čeaz─â o reac┼úie imun─â ├«n intestinul sub┼úire, cauz├ónd o inflama┼úie cronic─â. Acest proces este ├«nso┼úit de o serie de simptome care difer─â de la individ la individ. La individul s─ân─âtos, peretele intestinal este acoperit de vilozit─â┼úi ┼či microvilozit─â┼úi care au rolul de a m─âri suprafa┼úa intestinului ├«n vederea absorb┼úiei nutrien┼úilor. La individul celiac, aceste vilozit─â┼úi sunt semnificativ reduse, iar mucoasa intestinului este afectat─â.

Potrivit comunităţii online dedicate celor care au intoleranţă la gluten, persoanele diagnosticate cu celiachie au descris următoarele simptome: semne orale (probleme gingivale, afte bucale, eroziune a smalţului dentar, respiraţie urât mirositoare, gingii inflamate); semne specific feminine (menopauză precoce, avorturi spontane frecvente, infertilitate, dezechilibre hormonale, probleme de menstruaţie, cervix inflamat); semne intestinale (balonare, constipaţie, diaree, greaţă, dureri de stomac, reflux gastric, flatulenţă, apetit redus).

Mai putem s─â specific─âm ┼či simptome la nivelul oaselor ┼či mu┼čchilor (senza┼úie de arsur─â a articula┼úiilor, articula┼úii inflamate, crampe musculare, picioare ┼či m├óini umflate, spasme musculare); simptome cauzate de lipsa de nutrien┼úi (anemie feric─â, deficien┼ú─â de vitamina B12, deficien┼ú─â de vitamina D, deficien┼ú─â de calciu, deficien┼ú─â de zinc); simptome neurologice (ÔÇ×cea┼ú─â mental─âÔÇŁ, depresie, iritabilitate, atacuri de panic─â, deficit de aten┼úie, anxietate, apatie); simptome la nivelul pielii (acnee, unghii fragile, eczeme ┼či dermatite, piele uscat─â, v├ón─ât─âi, m├ónc─ârimi ale scalpului, m─âtrea┼ú─â, cearc─âne, urticarie, piele palid─â, cancer de piele).

Alte simptome ├«nt├ólnite sunt: astmul, infec┼úiile urinare, privirea ├«nce┼úo┼čat─â, frisoanele, oboseala cronic─â, m─âtrea┼úa, tusea persistent─â, ame┼úelile, greutatea fluctuant─â, c─âderea p─ârului, durerile de cap, arsurile stomacale, hemoroizii, hipertensiunea, hipotiroidismul, glicemia sc─âzut─â, migrenele, palpita┼úiile ┼či tulbur─ârile de somn.

ÔÇ×Din p─âcate, doar un mic procent dintre cei care sufer─â de boli de alimenta┼úie iau m─âsuri pentru a preveni sau trata afec┼úiunea. De aceea, este important, dac─â o persoan─â prezint─â unele din simptomele enumerate mai sus, s─â apeleze la ajutor medical specializat ┼či s─â ├«┼či fac─â analize pentru depistarea celiachieiÔÇŁ, a declarat Bogdan Radoi, creator al platformei Celiaci.ro.

Prin realizarea unor teste de s├ónge, se pot confirma suspiciunile privind celiachia. Una dintre cele mai sigure metode este testul automatizat pentru anticorpii antitransglutaminaz─â (antiTG) din clasa IgA. La fel de eficient, de┼či este mai pu┼úin utilizat, este testul pentru antiendomisium (EMA).

Testul pentru anticorpi antigliadin─â (AFA) din clasele IgA ┼či IgG este decisiv, ├«n special la copiii cu v├órste de sub 3 ani. O schimbare izolat─â a AGAIgG nu are pondere ├«n diagnostic, ├«n general, cu excep┼úia cazului ├«n care se g─âse┼čte la copiii cu deficien┼ú─â de IgA.

ÔÇ×Biopsia intestinal─â este obligatorie pentru diagnosticare, cu o singur─â excep┼úie. Conform celui mai recent Ghid de diagnostic al bolii celiace elaborat de Societatea European─â de Gastroenterologie, Hepatologie ┼či Nutri┼úie Pediatric─â, biopsia intestinal─â poate fi omis─â ├«n cazul pacien┼úilor cu simptome sugestive pentru boala celiac─â, cu titrul anticorpilor anti-transglutaminaz─â tisular─â pozitiv, crescut de mai mult de 10 ori fa┼ú─â de valoarea normal─â, cu anticorpi anti-endomisium pozitivi ┼či cu haplotip HLA DQ2 sau DQ8ÔÇŁ, a declarat dr. Oana Belei - medic specialist pediatru la Spitalul Clinic de Urgen┼ú─â pentru Copii

Louis ┼óurcanuÔÇť, Timi┼čoara.

A┼čadar, diagnosticarea celiachiei este ├«nceputul unei serii de schimb─âri benefice majore. Odat─â diagnosticat─â si adoptat─â dieta f─âr─â gluten, boala celiac─â nu compromite ├«n niciun fel calitatea vie┼úii.

Doar prin adoptarea unei diete fără gluten, fără administrarea de medicamente, pacienţii vor resimţi o ameliorare treptată a simptomelor, chiar dacă acestea au fost active pe parcursul mai multor ani.