Schimbări alimentare care îţi reduc colesterolul

1 2 jpg jpeg

Ciocolată neagră în locul celei cu lapte

Dacă nu poţi renunţa la dulciuri, cu atât mai puţin la ciocolată, alege-o pe cea amăruie, pentru a diminua cantitatea de grăsime pe care o iei zilnic din diverse alimente.

Laptele din ciocolata cu lapte conţine grăsimi saturate care cresc colesterolul rău. Unele studii au demonstrat că varianta neagră, cu 70-80% cacao, are chiar efectul de a creşte colesterolul bun (HDL), pentru că are în compoziţie acizi oleici, grăsimi mononesaturate precum acelea care se găsesc în uleiul de măsline.

Cartofi copţi, nu prăjiţi

Din cauza unei cantităţi prea mari de grăsimi, cartofii prăjiţi se găsesc pe lista de alimente nerecomandate celor care suferă de boli de inimă şi care au un nivel crescut de cholesterol rău.

Dacă iubeşti gustul cartofilor, optează pentru cei preparaţi la cuptor sau fierţi în coajă, apoi rumeniţi la cuptor. Îi feliezi la fel ca pentru prăjire, îi stropeşti cu puţin ulei, presari condimente şi-i dai la cuptor. Când sunt copţi pe o parte, îi întorci.

Pentru un plus de savoare, poţi rade peste ei brânză sau le poţi adăuga ierburi aromatice proaspete sau uscate şi mărunţite.

Nuci zdrobite, în salată

Seminţele, nucile, alunele de pădure, migdalele sunt grozave dacă le mănânci la gustări, mai ales că reduc colesterolul. Acestea pot înlocui şi crutoanele sau pâinea, dacă obişnuieşti să le ai alături chiar şi la o salată.

Pâinea, pe lângă un plus de carbohidraţi Pe lângă legume, care bogate în fibre, ideale pentru diminuarea colesterolului, nucile şi alunele de pădure au efect asemănător, dacă sunt consumate zilnic, datorită acizilor graşi polinesaturaţi pe care-i conţin.

Humus, în schimbul sosurilor grele

Scade nu doar colesterolul, ci şi pofta de mâncare exagerată. Este vorba despre humus, o sursă bună de proteine vegetale şi fibre, care poate înlocui sosurile mai greu de digerat, cum sunt cele cu maioneză.

Dacă-l încălzeşti puţin, alături de o lipie sau de pâine integrală, este perfect ca mic dejun care-ţi aduce un plus de energie.