Recomandări alimentare dacă ai afecţiuni biliare
Regimul alimentar depinde şi de eventualele boli asociate şi este bine să fie recomandat de un medic nutriţionist sau gastroenterolog.
În general, este nevoie de respectarea următoarelor măsuri dietetice:
Adoptă o dietă săracă în grăsimi de origine animală, întrucât sunt sursă de colesterol.
Pentru aportul de proteine de calitate superioară, alege carnea slabă (de pui, vită, curcan, peşte).
Sunt de preferat lactatele cu puţine grăsimi, brânza de vaci slabă. Evită brânzeturile grase sau fermentate, brânza topită şi smântâna.
Ouăle: sunt indicate cele fierte moi sau ochiuri în apă.
Făinoasele: alege pâinea şi cerealele integrale, fără seminţe. Sunt permise şi mămăliga, macaroanele, spaghetele şi tăiţeii. Evită pâinea proaspătă în favoarea celei vechi de 1 zi.
Consumă cu moderaţie produsele care stimulează secreţiile digestive precum cafeaua, alcoolul şi sucul de portocale.
Legume: sunt indicate legumele cu celuloză fină precum fasolea verde tânără, salata verde, dovleceii, morcovii.
Fructe: alege-le pe cele coapte. De asemenea, fructele se pot consuma şi sub formă de compot sau piureuri.
Deserturi: sunt de preferat cele preparate în casă, cu aluat uscat, cu brânză de vaci sau cu fructe. Consumă cu moderaţie sau evită-le pe cele cu mult unt, cu ciocolată şi nuci.
Pentru prepararea alimentelor, sunt mai sănătoase variantele la abur sau la cuptor. Trebuie evitate prăjelile şi, în general, adaosurile prea mari de uleiuri. Sosurile trebuie preparate dietetic, fără ceapă prăjită sau rântaşuri.
Citeşte şi: Soluţii din natură pentru bila leneşă
Pe lista alimentelor interzise celor cu boli biliare intră şi maioneza, afumăturile, icrele, tocătura, slănina.
Condimentele iuţi şi iritante (boia, piper, hreanul) este bine să fie înlocuite cu cele aromate (mărar, leuştean, pătrunjel, tarhon, cimbru). Atenţie!
Este de evitat combinaţia alcool – grăsimi, pentru că poate declanşa crize biliare sau pancreatite.
După operaţia de îndepărtare a colecistului, pot apărea câteva probleme gastrointestinale precum diareea. În prima zi după intervenţie, se vor consuma lichide şi alimente uşoare precum iaurtul, brânza de vaci şi supele. Alimentaţia se va relua progresiv, recomandarea fiind să se mănânce puţin şi des. În prima lună de la operaţie, trebuie să fie evitate alimentele grase, precum şi maioneza, rântaşurile, smântâna, jumările, icrele, dulciurile concentrate.
Mănâncă echilibrat, fără exces de grăsimi animale!
Nu sări peste mese!
Dacă ai surplus de kilograme, slăbeşte, dar treptat (0,5 – 1 kilogram pe săptămână).