Prunele uscate previn bolile de inimă

2 jpg jpeg

Prunele sunt o importantă sursă de vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu şi fibre. Acestea au mari proprietăţi energizante, în special datorită conţinutului natural de zaharuri. În plus, prunele pot alunga oboseala sau senzaţia de stres, şi sunt un aliat de încredere al majorităţii funcţiilor intestinale. Sucul de prune este un laxativ natural, lucru pe care îl ştiu multe persoane cu probleme digestive şi care adesea apelează la această băutură. Pentru a pierde din greutate, trebuie să bei zilnic două pahare de suc de prune.

Previn bolile de inimă

Bogate în vitamine, minerale, calciu, fier şi seleniu, prunele uscate cresc imunitatea şi pot preveni apariţia mai multor afecţiuni, printre care şi a celor cardiace. Sunt foarte sărace în grăsimi, fiecare fruct conţine mai puţin de 0,2 grame. În plus, ele nu conţin grăsimi saturate, care pot creşte riscul atacului de cord prin creşterea colesterolului.

Combat constipaţia, indigestia şi balonarea

Poate cel mai important beneficiu al prunelor uscate constă în faptul că sunt un remediu natural, eficient, împotiva problemelor gastrointestinale. Fiind foarte bogate în fibre (un pumn conţine 12.4gr, aproape jumătate din necesarul zilnic de 30gr) prunele uscate ajută la eliminarea constipaţiei. Conform unui studiu din 2011, prunele uscate sunt mai eficiente în tratarea constipaţiei decât tărâţele de psyllium.

Dacă te simţi balonat şi constipat după Sărbători, lasă la înmuiat peste noapte, în apa calduţă, 6 prune uscate (de preferinţă tăiate în patru) peste care adaugi puţină lamaie. A doua zi, pe stomacul gol, bea apa şi mănâcă prunele. Repetând procesul câteva zile la rând îţi vei normaliza tranzitul intestial.

Te feresc de cancer

Pigmentul roşiatic-albăstrui al prunelor, numit antocianină, poate ajuta la prevenirea diverselor tipuri de cancer. O prună de dimensiuni medii conţine 113 mg de potasiu, mineral ce ţine sub control tensiunea arterială şi reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale.

Te ajută să slăbeşti

Prunele sunt sărace în calorii, ceea ce înseamnă că sunt benefice dietei tale. Fiecare prună conţine 30 de calorii, adică 1,5% din caloriile recomandate pentru fiecare zi pentru o dietă bazată pe 2.000 de calorii pe zi. Poţi să arzi caloriile din prune foarte uşor: înotând 4-5 minute elimini 30 de calorii.

Stimulează memoria

Dacă mănânci cel puţin trei prune pe zi, antioxidanţii puternici din acestea te ajută să elimini celulele deteriorate care îţi afectează memoria.

Sunt bogate în vitamina C

Prunele sunt o sursă bună de vitamina C, fiecare fruct conţine 7% din aportul recomandat zilnic. Vitamina C este un antioxidant, aşa că îţi poate apăra celulele de o posibilă degradare. Vitamina C ajută la producerea carnitinei, un produs sintetizat din aminoacizii lizina şi metionina care joacă un rol important în metabolismul celulelor vii, în descompunerea ţesutului adipos şi în transformarea lui în energie.

Află AICI ce afecţiuni poţi trata cu prune

Un pahar de suc de prune, înainte cu o jumătate de oră de mesele principale, ajuta la intarirea sistemului imunitar, creste rezistenta organismului la infectii, ceea ce este foarte bine tinand cont de faptul ca toamna e foarte aproape, si este un tonic eficient pentru sistemul nervos.

Atenţie!

Prunele uscate au o concentraţie mare de carbohidraţi care stimulează pancreasul să secrete insulină, aşa că limitaţi-vă la a consuma prune proaspete, dacă nu vreţi să aveţi probleme cu glicemia şi un risc crescut de a face diabet.