Profită de antioxidanţii din fructele de sezon!
Fructele de vară îţi furnizează vitaminele şi nutrienţii de care corpul are foarte mare nevoie pentru a funcţiona normal.
Printre substanţele pe care le regăsim în fructele de sezon se numără antioxidanţii, care ajută corpul să lupte cu radicalii liberi, responsabili de îmbătrânire şi de apariţia unor boli, precum temutul cancer. Iată ce fructe poţi consuma din abundenţă!
Căpşunile ne apără de cancer
Surse de vitamine C, K, B2, B5, precum şi de magneziu, iod, acizi graşi omega 3 şi potasiu, căpşunile conţin fenoli, antioxidanţi care protejează structurile celulare.
Mai multe studii au subliniat că, datorită antioxidanţilor pe care îi conţin, căpşunile sunt printre cele mai importante fructe anticancer, prevenind şi apariţia altor afecţiuni, cum sunt degenerescenţa maculară legată de vârstă şi artrita reumatoidă. Sărace în calorii, căpşunile reprezintă o alegere inspirată şi în curele de slăbire.
Cireşele, un adevărat somnifer
O altă tentaţie dulce a verii, cireşele sunt bogate în antocianină, un alt antioxidant redutabil, care are efect antitumoral, împiedicând instalarea unor forme de cancer. Poţi prepara şi deserturi apetisante cu cireşe, cum ar fi tartele.
Pe lângă gustul lor delicios, acestea îţi furnizează melatonină, substanţă care te ajută să ai un somn liniştit şi care te protejează de bolile cardiace. Cireşele, atât cele dulci, cât şi cele amare, sunt recomandate în ameliorarea durerilor musculare, a bolilor hepatice şi în litiazele renale şi biliare.
Piersicile fortifică sistemul imunitar
Delicioasele piersici sunt deosebit de valoroase şi pentru sănătate. Datorită conţinutului ridicat de vitamina C, piersicile ajută la întărirea sistemului imunitar.
Antioxidanţii din piersici ajută la prevenirea cancerului, a bolilor cardiovasculare şi la întârzierea procesului de îmbătrânire. Antioxidanţii luteină şi zeaxantină din compoziţia lor ajută la filtrarea luminii solare, împiedicând efectul negativ al radiaţiilor ultraviolete asupra retinei.
Caisele menţin vederea bună
Printre vitaminele care recomandă caisele ca alegere sănătoasă se află vitamina A, antioxidant puternic, care te fereşte de apariţia unor boli oculare, precum cataracta şi degenerescenţa maculară.
Doar trei caise îţi furnizează jumătate din doza zilnică necesară de vitamina A. Licopenul, alt antioxidant important din aceste fructe, împiedică oxidarea colesterolului LDL (numit şi cel „rău”), diminuând riscul instalării bolilor de inimă. Caisele mai conţin şi vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar, precum şi vitamine din complexul B.
Murele, mai bogate în antioxidanţi
Printre fructele cu cel mai mare nivel de antioxidanţi se numără murele. De altfel, toate fructele de pădure sunt renumite pentru cantitatea lor importantă de antioxidanţi.
Pentru a măsura valoarea antioxidantă a diverselor alimente, specialiştii folosesc metoda „capacităţii de absorbţie a radicalilor de oxigen” (ORAC: Oxygen Radical Absorbance Capacity).
Doctor Click! vă sfătuieşte
Fructele verii sunt surse importante de vitamine şi minerale cu valoare antioxidantă. Un amănunt deloc de neglijat este intensitatea culorii acestor fructe: cu cât sunt mai colorate, cu atât este mai mare şi nivelul de antioxidanţi conţinuţi de ele. În topul fructelor cu proprietăţi antioxidante se numără fructele de pădure, mai precis afinele şi murele.
De asemenea, căpşunile, cireşele, caisele şi piersicile sunt, la rândul lor, bogate în antioxidanţi care ne pot proteja de nenumărate boli, printre care temutul cancer. Este important de menţionat şi faptul că substanţele antioxidante ne protejează de efectele îmbătrânirii şi de afecţiunile cardiovasculare.