Păstrează cât mai sănătos murăturile

2 jpg jpeg

Gogonelele, castraveţii, varza, ardeii, ciupercile şi conopida sunt doar câteva dintre deliciile iernii care se pregătesc încă din această lună.

,,Puse la murat corespunzător, poţi beneficia pe tot parcursul sezonului rece de substanţele hrănitoare din legume.

Fie că e vorba de murare sau de conservare la oţet, în primul rând se păstrează foarte bine vitamina C, dar şi cele din complexul B”, ne-a precizat Corina Zugravu, medic nutriţionist.

Murăturile stimulează digestia, iar acidul lactic obţinut prin procesul de fermentaţie îmbunătăţeşte circulaţia sângelui.

Opăreşte borcanele

Borcanele şi ustensilele de bucătărie pe care le foloseşti trebuie să fie opărite înainte, pentru a evita producerea sporilor de mucegai, care pot contamina legumele cu micotoxine cancerigene.

Citeşte şi:

- Murăturile, un bun aliat împotriva cancerului

- Murăturile ajută DIGESTIA

- Zeama de la murături elimină crampele musculare

,,Tot pentru a steriliza, pune zeamă fierbinte peste legume, nu rece. Legumele trebuie să fie spălate bine înainte de preparare, pentru a îndepărta microbii şi pesticidele cu care au fost stropite”, spune medicul nutriţionist. Dacă ai observat mucegai, trebuie să ştergi marginea borcanului cu alcool.

Hrean, în loc de aspirină

Pentru a se păstra mai bine, murăturile nu trebuie să fie puse în pivniţă, la rece. Trebuie păstrate aproximativ 10 zile la o temperatură mai mare, pentru a favoriza fermentaţia.

Nivelul de acid lactic creşte, iar murăturile se vor păstra mai bine. Pentru a accelera fermentaţia, poţi adăuga o sursă de glucide (felii de gutui, boabe de porumb sau de struguri).

,,Dacă murăturile sunt puse corect, nu este nevoie de aspirină sau de alţi conservanţi din comerţ. Poţi adăuga bobiţe de muştar, frunze de ţelină, usturoi, mărar uscat sau hrean”, ne-a sfătuit Corina Zugravu. Păstrează zeama de la murături, deoarece conţine vitamine, minerale şi antioxidanţi. Cu ea, poţi acri ciorba sau salatele.