Păstrează cât mai sănătos murăturile

2 jpg jpeg

Gogonelele, castrave┼úii, varza, ardeii, ciupercile ┼či conopida sunt doar c├óteva dintre deliciile iernii care se preg─âtesc ├«nc─â din aceast─â lun─â.

,,Puse la murat corespunzător, poţi beneficia pe tot parcursul sezonului rece de substanţele hrănitoare din legume.

Fie c─â e vorba de murare sau de conservare la o┼úet, ├«n primul r├ónd se p─âstreaz─â foarte bine vitamina C, dar ┼či cele din complexul BÔÇŁ, ne-a precizat Corina Zugravu, medic nutri┼úionist.

Mur─âturile stimuleaz─â digestia, iar acidul lactic ob┼úinut prin procesul de fermenta┼úie ├«mbun─ât─â┼úe┼čte circula┼úia s├óngelui.

Op─âre┼čte borcanele

Borcanele ┼či ustensilele de buc─ât─ârie pe care le folose┼čti trebuie s─â fie op─ârite ├«nainte, pentru a evita producerea sporilor de mucegai, care pot contamina legumele cu micotoxine cancerigene.

Cite┼čte ┼či:

- Murăturile, un bun aliat împotriva cancerului

- Mur─âturile ajut─â DIGESTIA

- Zeama de la mur─âturi elimin─â crampele musculare

,,Tot pentru a steriliza, pune zeam─â fierbinte peste legume, nu rece. Legumele trebuie s─â fie sp─âlate bine ├«nainte de preparare, pentru a ├«ndep─ârta microbii ┼či pesticidele cu care au fost stropiteÔÇŁ, spune medicul nutri┼úionist. Dac─â ai observat mucegai, trebuie s─â ┼čtergi marginea borcanului cu alcool.

Hrean, în loc de aspirină

Pentru a se păstra mai bine, murăturile nu trebuie să fie puse în pivniţă, la rece. Trebuie păstrate aproximativ 10 zile la o temperatură mai mare, pentru a favoriza fermentaţia.

Nivelul de acid lactic cre┼čte, iar mur─âturile se vor p─âstra mai bine. Pentru a accelera fermenta┼úia, po┼úi ad─âuga o surs─â de glucide (felii de gutui, boabe de porumb sau de struguri).

,,Dac─â mur─âturile sunt puse corect, nu este nevoie de aspirin─â sau de al┼úi conservan┼úi din comer┼ú. Po┼úi ad─âuga bobi┼úe de mu┼čtar, frunze de ┼úelin─â, usturoi, m─ârar uscat sau hreanÔÇŁ, ne-a sf─âtuit Corina Zugravu. P─âstreaz─â zeama de la mur─âturi, deoarece con┼úine vitamine, minerale ┼či antioxidan┼úi. Cu ea, po┼úi acri ciorba sau salatele.