Oul faţă cu sănătatea noastră
Gălbenuşul, mai bogat în calorii decât albuşul Oul furnizează organismului proteine de cea mai bună calitate, minerale, grăsimi şi vitamine. Astfel, conţine toţi aminoacizii esenţiali necesari organismului.
Gălbenuşul e foarte bogat în fosfolipide esenţiale pentru sănătate. Conţinutul de vitamine hidrosolubile (mai ales cele din complexul B) şi liposolubile (A, D, E şi K) îl recomandă drept aliment de bază în alimentaţia copiilor şi gravidelor. Pe lângă aceste vitamine, gălbenuşul e bogat în fosfor, zinc, calciu şi fier.
Diferenţa de calorii dintre albuş şi gălbenuş e substanţială. Gălbenuşul unui ou mare are 55 de calorii, în timp ce albuşul furnizează doar 17.
Oul, în sine, nu îngraşă, ci modul în care e gătit. E suficient să adăugăm ulei, unt sau şuncă pentru ca aportul caloric al ouălor să crească substanţial.
Calorii: 185
Proteine: 13.9 g
Lipide: 13.3 g
Carbohidraţi: 1,4 g
Calorii: 155
Proteine: 12,6 g
Lipide: 10,6 g
Carbohidraţi: 1,1 g
Calorii: 142
Proteine: 4 g
Lipide: -
Carbohidraţi: 1.5 g
Calorii: 252
Proteine: 12.9 g
Lipide: 12 g
Carbohidraţi: 0,7 g
Calorii: 163
Proteine: 14 g
Lipide: 10.8 g
Carbohidraţi: 1.1 g
Calorii: 219,2
Proteine: 12.1 g
Lipide: 17.9 g
Carbohidraţi: 1 g
Calorii: 530
Proteine: 10 g
Lipide: 54 g
Colesterol: 2.6 g