Medic nutriţionist, semnal de alarmă! ”Nu consumaţi caloriile în formă lichidă”

1 2 jpg jpeg

Însă mulţi dintre noi credem că dacă nu mâncăm dulce, dar bem sucuri, vom slăbi. Nimic mai fals! Care sunt capcanele băuturilor cu zahăr le aflăm de la nutriţionistul Mihaela Bilic.

”Când vine vorba de un desert, niciodată mintea noastră nu o să asocieze o băutură cu o prăjitură chiar dacă câteodată conţinutul caloric e similar. Organismul nu numără caloriile venite din lichide, le consideră apă, prin urmare nu satură şi nici mare satisfacţie nu produc.

“Nu consumaţi caloriile în formă lichidă" este recomandarea esenţială când vorbim de siluetă. Apa cu mult zahăr (aşa cum avem în băuturile răcoritoare) şi apa cu multă fructoză (aşa cum avem în sucurile naturale) nu fac decât să încarce ficatul cu "materie primă"din care se produce uşor grăsime de depozit-şi nu oriunde, ci pe burtă/abdomen.

Dar înapoi la gust, acolo unde silueta şi saţietatea sunt sabotate din plin. Ei bine, nici satisfacţia gustativă nu e pe măsura aportului energetic, dacă ne gândim ce puţin ne bucurăm de aroma celor 7 linguriţe de zahăr dintr-un pahar de suc. Dacă am consuma zahărul echivalent sub formă de prăjitură sau ciocolată, simţurile noastre ne-ar mulţumi!

Mereu m-am întrebat de ce e nevoie de 7 linguriţe de zahăr într-un pahar de suc, când 2-3 ar fi suficiente să îndulcească licoarea. Dacă ai punea atâta zahăr într-o limonadă făcută în casă, ar fi imposibil să o bei. Si când spun "zahăr" mă refer la orice agent de îndulcire, mierea inclusă.

Atunci cum se face că nu percepem gustul intens dulce al unui pahar de suc? Răspunsul e năucitor de banal: zeama de lămâie, concentratul de fructe, sarea şi dioxidul de carbon "ascund" zahărul. Mai simplu spus, tot ce e acrişor şi/sau acidulat taie din dulceaţă. Şi ca răul să fie şi mai rău, temperatura poate "sabota" şi ea percepţia: cu cât un lichid e mai rece, cu atât PARE mai puţin dulce. Atunci să nu ne mai mirăm că toate sucurile sunt servite reci, la temperatura camerei ar fi leşinător de neapetisante.

Data viitoare când veţi simţi nevoia să vă răcoriţi şi să vă hidrataţi cu un pahar de suc, întrebaţi-vă pragmatic: n-aţi prefera un pahar de apă şi o mică prăjitură? Nu de alta, dar "bugetul" caloric e similar, însă plăcerea şi satisfacţia sunt incomparabile” a explicat nutriţionistul Mihaela Bilic.