Măslinele previn osteoporoza
Dacă arunci o privire la standul cu masline, poţi vedea un curcubeu de culori: verde, maro, violet, negru. Cu toate acestea, toate maslinele încep de fapt în aceeaşi culoare: verde. Măslinele necoapte sunt amare şi nu sunt comestibile.
Diferenţa dintre măslinele verzi şi negre, este aceea că cele verzi se culeg înainte de a se coace, iar apoi sunt procesate. Măslinele devin negre atunci când se coc, însă nu toate măslinele negre la borcan sau conservă au fost culese atunci când erau coapte. Indiferent de culoare, toate măslinele au proprietăţi nutritive valoroase şi conţin vitamine esenţiale pentru sănătate.
Măslinele oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Sunt bogate în fier, vitamina E, cupru şi sunt o sursă excelentă de fibre.
Încetinesc procesul de îmbătrânire
Consumul de măsline previne apariţia artritelor şi încetineşte procesul de îmbătrânire al întregului organism. Totuşi, acestea trebuie consumate cu moderaţie deoarece conţin o mare cantitate de sodiu, care poate genera stări de agitaţie şi chiar stări agresive.
Previn bolile de ochi
Măslinele conţin vitamina A, benefică pentru ochi şi vedere. De asemenea, vitamina A este eficace împotriva cataractei, glaucomului şi altor boli de ochi cauzate de vârstă.
Menţin colesterolul
Măslinele negre acţionează benefic asupra colesterolului. Grăsimile mononesaturate şi polifenolii din măsline previn oxidarea colesterolului şi protejează împotriva aterosclerozei şi a altor boli cardiovasculare.
Previn osteoporoza
Măslinele conţin vitamina D, calciu şi fosfor care ajută la mineralizarea oaselor şi calcifierea lor. Calităţile antiinflamatorii ale grăsimilor mononesaturate, ale vitaminei E şi ale polifenolilor din măslinele negre ajută la prevenirea osteoartritei şi a artritei reumatoide.
Află AICI care sunt beneficiile uleiului de măsline!
Deşi legumele cu frunze verzi sunt cele mai bogate surse de vitamina K, 100 g de măsline conţin 1,4 mcg de această vitamină. Funcţia principală a vitaminei K este să asigure coagulare normală a sângelui. Deoarece ajută corpul să utilizeze calciul, aceasta este importantă şi pentru densitatea osoasă. Atenţie!
Nu se recomandă măsline persoanelor cu stari de atac de panică, consumul în exces poate conduce la infarct.