Masa de seară îţi asigură calitatea somnului

1 2 jpg jpeg

Din păcate, marea majoritate a oamenilor nu dorm suficient, lucru care influenţează considerabil procesul de îmbătrânire a organismului.

Persoanele care dorm mai puţin de 6 ore pe noapte prezintă un risc cu 50% mai mare de a face infecţii virale, de a se îmbolnavi de inimă sau de a face un atac cerebral. În plus, privarea de orele de somn este asociată cu declinul mintal cât şi cu mâncatul excesiv.

Principii pentru un somn odihnitor

Hrana bogată în glucide, cu mici cantităţi de proteine şi grăsimi, stimulează somnul, crescând producţiile de melatonină şi de serotonină. La modul general, se recomandă nu mai mult de 2-3 cafele pe zi.

Regula de aur a nutriţionistului

Micul dejun trebuie să fie de rege, prânzul de prinţ, iar cina de cerşetor. Nu te culca cu stomacul gol! Rişti să te trezeşti cu crampe abdominale sau cu o foame cruntă. Unele experimente realizate pe animale au arătat că nemâncatul poate înlătura somnul cu totul.

Nu mânca nici prea mult, nici prea târziu

Organismul se pregăteşte de somn în momentul în care temperatura corpului este relativ scăzută, iar digestia este un proces care creşte temperatura organismului. Cu cât este mai copioasă masa de seară cu atât se accentuază procesul de digestie şi se prelungeşte. Mai mult de atât, mâncărurile bogate în grăsimi pot rămâne în stomac peste noapte, cu atât mai mult cu cât, atunci când corpul este întins pe orizontală, digestia este încetinită.

Alege zaharurile care induc starea de somnolenţă

Alimentele bogate în amidon (paste, orez, cartofi, pâine) dar zaharurile în mod special mierea sunt recunoscute pentru ajutorul pe care-l dau insomniacilor. În momentul consumării lor nivelul de glucoză în sânge creşte, fapt care favorizează producerea de serotonină (neuromediator cu proprietăţi sedative).

Extraponturi

Culcă-te pe o parte, pentru a facilita procesul de digestie şi coborârea bolului alimentar în intestin.

Evită să bei înainte de culcare.

Cina sănătoasă este indicat să fie o masă uşoară, care te satură, îţi facilitează digestia, favorizează un somn odihnitor şi care ţine kilogramele la distanţă.

Optează pentru legume şi vegetale (fibre), cărnuri slabe (proteine uşoare),cereale integrale (carbohidraţi buni).