Mâncăruri de Paşte pentru diabetici
Fără grăsimi
Meniul de Paşte petru o persoană bolnavă de diabet trebuie să excludă alimentele procesate, cu multe grăsimi şi cu zahăr. Pe lista produselor interzise mai sunt untul, smântâna, untura, carnea grasă şi lactatele nedegresate.
În schimb, sunt indicate fructele, salatele de crudităţi, fructele oleaginoase şi seminţele. Ca să nu simtă lipsa fripturii de porc, diabeticii o pot înlocui cu carne slabă de curcan sau cu peşte. Iar regula meselor dese este de neîncălcat: cinci-şase mese regulate pe zi, bazate pe dieta prescrisă de medic.
În loc de zahăr, îndulcitori
Când ai diabet, este foarte greu ca, atunci când eşti la masă în familie, să-i priveşti pe cei din jur cum se înfruptă din tot felul de dulciuri şi tu să te abţii.
Soluţia? Diabeticii pot opta pentru mere coapte cu scorţişoară, o îngheţată şi o ciocolată de casă. Ai grijă când le prepari să foloseşti aspartan în loc de zahăr.
Vinul scade glicemia
Un studiu al cercetătorilor austrieci de la Universitatea Resurselor Naturale din Viena a demonstrat că vinul scade glicemia. Acest fapt se datorează polifenolilor, substanţe care se găsesc în coaja strugurilor.
Specialiştii atrag însă atenţia că numai o cantitate mică de vin este benefică, adică un pahar pentru femei şi două pentru bărbaţi (la un interval de 4-5 ore).
Nu trebuie să bei pe stomacul gol, căci, dimpotrivă, favorizează creşterea rapidă a nivelului de glucoză din sânge. Pentru aperitive, poţi opta pentru broccoli fiert cu pâine prăjită şi usturoi, pentru bruschete cu roşii legume proaspete cu brânză slabă. Pentru felurile principale, salatele, pastele, carnea slabă la cuptor sunt alegeri potrivite.