Mai puţin zahăr în meniu!

1 2 jpg jpeg

Exist─â zaharuri rapide (zaharoza, fructoza, glucoza), care elibereaz─â imediat energie ├«n corp, ┼či glucide lente (amidonul), cu absorb┼úie treptat─â. ÔÇ×Zah─ârul nu constituie un aliment de o mare calitate sau complexitate nutri┼úional─â, este doar o surs─â de energie acceptabil─â ├«n ni┼čte limite ┼či ├«ntr-un context global bun (la persoane tinere, active, cu psihic bun, cu via┼ú─â ordonat─â, cu un orar de somn adecvat, f─âr─â probleme de s─ân─âtate, nefum─âtoare etc.)ÔÇŁ, afirm─â medicul Adrian Copcea.

Nu mai mult de 6 linguriţe pe zi!

Consumul tot mai crescut de zahăr a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să facă noi recomandări. Astfel, dacă până acum se stipula că zaharurile ar trebui să reprezinte mai puţin de 10% din aportul energetic total, recomandările OMS arată că o reducere cu 5% a acestora ar aduce beneficii sănătăţii.

Zah─ârul nu trebuie s─â fie consumat ├«n cantit─â┼úi mai mari de 25 g zilnic, echivalentul a 6 linguri┼úe. La cei care m─ân├ónc─â ├«ns─â zilnic produse procesate, consumul de zah─âr ajuge ┼či la 50 g. Astfel, 1 doz─â de b─âutur─â carbogazoas─â poate con┼úine ┼či 10 linguri┼úe de zah─âr, iar 1 lingur─â de ketchup are ├«n jur de 4 g de zah─âr.

5 efecte nefaste dovedite ale excesului de zah─âr

1. Favorizeaz─â rezisten┼úa la insulin─â. Zaharoza sau zah─ârul rafinat consumat ├«n cantit─â┼úi mari determin─â pancreasul s─â secrete mai mult─â insulin─â cu scopul de a transporta glucoza ├«n celule. ÔÇ×Hiperglicemia are un efect negativ asupra secre┼úiei de insulin─â ┼či a ac┼úiunii sale, juc├ónd un rol central ├«n patogenia deficien┼úei betacelulare ┼či a insulinorezisten┼úeiÔÇŁ, se arat─â ├«n cartea ÔÇ×Cum s─â tr─âim mai mult ┼či mai bineÔÇŁ. Iar rezisten┼úa la insulin─â este asociat─â cu diabetul zaharat de tip 2 ┼či cu obezitatea.

Cite┼čte ┼či: C├ónd e nevoie de terapia cu insulin─â

2. Induce dezechilibre ale vitaminelor ┼či mineralelor. Un exces de zah─âr poate sc─âdea aborb┼úia cuprului ┼či a cromului, cresc├ónd necesarul de vitamina B1.

3. Cre┼čte nivelul trigliceridelor. Dulciurile ┼či, ├«n general, alimentele cu indice glicemic ridicat, au un impact nefast asupra trigliceridelor.

4. Duce la apari┼úia obezit─â┼úii, care, la r├óndul ei, este factor de risc pentru apari┼úia cancerului ┼či a altor probleme de s─ân─âtate.

5. Atac─â din┼úii. Bacteriile din gur─â ÔÇ×ador─âÔÇŁ zah─ârul. Flora bacterian─â din cavitatea bucal─â consum─â zah─ârul pentru a produce acizi ce deterioreaz─â din┼úii, ceea ce are ca efect producerea cariilor.

Te-ar mai putea interesa: 7 alimente care conţin zahăr ascuns

Sfat

Nu-i obi┼čnui pe copii cu dulciuri din comer┼ú! Acestea creeaz─â dependen┼ú─â, favorizeaz─â hiperactivitatea ┼či le pot afecta dezvoltarea s─ân─âtoas─â.

Opinia specialistului

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutriţie, boli metabolice, Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca

Dac─â meniul ajunge s─â fie ├«n mare parte ocupat de zah─âr, atunci e previzibil c─â acel meniu s─â fie prost ┼či s─â conduc─â ├«n timp la probleme de s─ân─âtate. La fel este cazul copiilor, acolo e necesar─â o mare pruden┼ú─â cu privire la zah─âr ┼či mai ales la sucurile cu zah─âr, pentru c─â implica┼úiile sunt complexe ┼či pe termen lung.

Eu personal recomand o mare grij─â privind consumul de dulciuri ┼či zah─âr ├«n general; versiunile de cas─â sau de o bun─â calitate ├«n por┼úii mici ┼či ├«n zile active nu le contraindic ├«n cazul copiilor s─ân─âto┼či, f─âr─â istoric familial ┼či f─âr─â probleme personale de greutate.

Dar, desigur, e evident c─â nu recomand un consum ad libitum pentru c─â este incompatibil cu o alimenta┼úie s─ân─âtoas─â. ┼×i, la fel de clar, zah─ârul nu e o component─â pe care s─â o recomand─âm, ci una pe care o toler─âm, eventual, ├«n anumite limite.

┼×tiai c─â...

...fructoza, zaharoza ┼či glucoza pot perturba secre┼úia acizilor biliari?

...consumul de sirop de porumb (folosit mai ales ├«n preparatele industriale) poate duce la cre┼četerea tensiunii?

...potrivit unui studiu al cercet─âtorilor englezi, alimenta┼úia bogat─â ├«n zaharuri cre┼čte riscul de apari┼úie a bolii Alzheimer?

...un consum de zah─âr ├«n exces scade cu 40% capacitatea sistemului imunitar de a distruge germenii? Acest efect apare la 5 minute dup─â ingestia zah─ârului ┼či se poate men┼úine p├ón─â la 5 ore.