Mai puţin zahăr în meniu!

1 2 jpg jpeg

Există zaharuri rapide (zaharoza, fructoza, glucoza), care eliberează imediat energie în corp, şi glucide lente (amidonul), cu absorbţie treptată. „Zahărul nu constituie un aliment de o mare calitate sau complexitate nutriţională, este doar o sursă de energie acceptabilă în nişte limite şi într-un context global bun (la persoane tinere, active, cu psihic bun, cu viaţă ordonată, cu un orar de somn adecvat, fără probleme de sănătate, nefumătoare etc.)”, afirmă medicul Adrian Copcea.

Nu mai mult de 6 linguriţe pe zi!

Consumul tot mai crescut de zahăr a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să facă noi recomandări. Astfel, dacă până acum se stipula că zaharurile ar trebui să reprezinte mai puţin de 10% din aportul energetic total, recomandările OMS arată că o reducere cu 5% a acestora ar aduce beneficii sănătăţii.

Zahărul nu trebuie să fie consumat în cantităţi mai mari de 25 g zilnic, echivalentul a 6 linguriţe. La cei care mănâncă însă zilnic produse procesate, consumul de zahăr ajuge şi la 50 g. Astfel, 1 doză de băutură carbogazoasă poate conţine şi 10 linguriţe de zahăr, iar 1 lingură de ketchup are în jur de 4 g de zahăr.

5 efecte nefaste dovedite ale excesului de zahăr

1. Favorizează rezistenţa la insulină. Zaharoza sau zahărul rafinat consumat în cantităţi mari determină pancreasul să secrete mai multă insulină cu scopul de a transporta glucoza în celule. „Hiperglicemia are un efect negativ asupra secreţiei de insulină şi a acţiunii sale, jucând un rol central în patogenia deficienţei betacelulare şi a insulinorezistenţei”, se arată în cartea „Cum să trăim mai mult şi mai bine”. Iar rezistenţa la insulină este asociată cu diabetul zaharat de tip 2 şi cu obezitatea.

Citeşte şi: Când e nevoie de terapia cu insulină

2. Induce dezechilibre ale vitaminelor şi mineralelor. Un exces de zahăr poate scădea aborbţia cuprului şi a cromului, crescând necesarul de vitamina B1.

3. Creşte nivelul trigliceridelor. Dulciurile şi, în general, alimentele cu indice glicemic ridicat, au un impact nefast asupra trigliceridelor.

4. Duce la apariţia obezităţii, care, la rândul ei, este factor de risc pentru apariţia cancerului şi a altor probleme de sănătate.

5. Atacă dinţii. Bacteriile din gură „adoră” zahărul. Flora bacteriană din cavitatea bucală consumă zahărul pentru a produce acizi ce deteriorează dinţii, ceea ce are ca efect producerea cariilor.

Te-ar mai putea interesa: 7 alimente care conţin zahăr ascuns

Sfat

Nu-i obişnui pe copii cu dulciuri din comerţ! Acestea creează dependenţă, favorizează hiperactivitatea şi le pot afecta dezvoltarea sănătoasă.

Opinia specialistului

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutriţie, boli metabolice, Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca

Dacă meniul ajunge să fie în mare parte ocupat de zahăr, atunci e previzibil că acel meniu să fie prost şi să conducă în timp la probleme de sănătate. La fel este cazul copiilor, acolo e necesară o mare prudenţă cu privire la zahăr şi mai ales la sucurile cu zahăr, pentru că implicaţiile sunt complexe şi pe termen lung.

Eu personal recomand o mare grijă privind consumul de dulciuri şi zahăr în general; versiunile de casă sau de o bună calitate în porţii mici şi în zile active nu le contraindic în cazul copiilor sănătoşi, fără istoric familial şi fără probleme personale de greutate.

Dar, desigur, e evident că nu recomand un consum ad libitum pentru că este incompatibil cu o alimentaţie sănătoasă. Şi, la fel de clar, zahărul nu e o componentă pe care să o recomandăm, ci una pe care o tolerăm, eventual, în anumite limite.

Ştiai că...

...fructoza, zaharoza şi glucoza pot perturba secreţia acizilor biliari?

...consumul de sirop de porumb (folosit mai ales în preparatele industriale) poate duce la creşeterea tensiunii?

...potrivit unui studiu al cercetătorilor englezi, alimentaţia bogată în zaharuri creşte riscul de apariţie a bolii Alzheimer?

...un consum de zahăr în exces scade cu 40% capacitatea sistemului imunitar de a distruge germenii? Acest efect apare la 5 minute după ingestia zahărului şi se poate menţine până la 5 ore.