Leg─âtura dintre m├óncare ┼či acnee

1 2 jpg jpeg

Este celebru deja mitul conform c─âruia cu c├ót consumi mai mult─â ciocolat─â, chipsuri, alimente de tip fast food cu at├ót mai mari sunt ┼čansele s─â te confrun┼úi cu apari┼úia acneei. Dar care s─â fie oare leg─âtura dintre ele?

Chiar dac─â majoritatea medicilor dermatologi nu confirm─â informa┼úia conform c─âreia alimenta┼úia ar juca un rol deosebit de important ├«n apari┼úia acneei, tot mai multe cercet─âri vin s─â certifice ideea conform c─âreia tenul t─âu are de suferit de pe urma alimentelor procesate pe care le consumi zilnic ┼či ├«ntr-adev─âr este demonstrat ┼čtiin┼úific faptul c─â alimenta┼úia este unul dintre motivele pentru care apare acneea.

Carbohidraţii rafinaţi un pericol pentru sănătate

├Än anul 2002 ap─ârea un studiu ├«n publica┼úia "Archives of Dermatology" care ar─âta clar c─â exist─â o leg─âtur─â ├«ntre alimenta┼úie ┼či prezen┼úa acneei. Acest studiu a fost realizat pe un e┼čantion de 1200 de persoane din Papua Noua Guinee, care aveau o diet─â bazat─â pe vegetale ┼či carne slab─â ┼či au constatat astfel c─â aceste persoane nu aveau probleme cu acneea.

Au exclus inclusiv factorul ereditar ┼či au f─âcut o nou─â cercetare ├«n care de aceast─â dat─â au monitorizat persoane av├ónd acelea┼či gene, dar care tr─âiau ├«n alte col┼úuri ale lumii unde dieta era bazat─â pe carbohidra┼úi rafina┼úi, gr─âsimi saturate ┼či alimente procesate. Rezultatul a fost exact a┼ča cum se a┼čteptau cercet─âtorii, aceste persoane se confruntau frecvent cu probleme dermatologice. "O diet─â care presupune consumul unor alimente cu indice glicemic ridicat, ├«n special produse procesate precum p├óinea sau cerealele rafinate, care se transform─â rapid ├«n zah─âr odat─â ce sunt ingerate vor genera un efect dezastruos asupra tenului", consider─â Dr. Francesca Fusco, un medic dermatolog din New York.

Trebuie ┼úinut cont de faptul c─â ace┼čti carbohidra┼úi rafina┼úi influen┼úeaz─â fluctua┼úile insulinei, lucru care ajut─â considerabil la intensificarea produc┼úia de sebum , bloc├ónd astfel porii. Un consum bogat de legume, fructe ar fi ideal ├«n loc de a ne axa pe m├óncare procesat─â ┼či mai ales pe dulciuri.

Produsele lactate stimuleaz─â glandele sebacee

O alt─â cercetare ce dateaz─â din anul 2005 publicat─â ├«n "Journal of the American Academy of Dermatology" , realizat─â pe un e┼čantion de 47.355 de femei, c├ót ┼či pe un grup de 4.273 de b─âie┼úi adolescen┼úi a scos la iveal─â leg─âtura dintre consumul excesiv de lactate ┼či problema acneei. Astfel s-a putut observa la persoanele studiate probleme mari cu acneea.

Explica┼úia fiind dat─â de faptul c─â laptele pe care noi ├«l procur─âm din comer┼ú provine adesea ┼či de la vaci gestante care con┼úin astfel un nivel ridicat de hormoni care influenteaz─â activitatea glandelor sebacee.

├Än cazul ├«n care observi c─â ├«ncep s─â apar─â primele semne ale prezen┼úei acneei este bine s─â evi┼úi consumul de produse lactate. Po┼úi alege s─â ├«nlocuie┼čti laptele de vac─â cu cel de soia sau de migdale.

Afl─â care sunt cele mai s─ân─âtoase lactate AICI

Prăjelile nocive pentru întreg organismul

Nu doar gr─âsimea joac─â un rol distructiv la nivel celular ci ┼či pr─âjeala. Carbohidra┼úii rafina┼úi precum cei din pizza, cartofi pr─âji┼úi, burgeri au un aspect nociv asupra ├«ntregului organism dar mai ales se poate observa asupra tenului.

"Pizza, burgerii, ciocolata ┼či toate acele produse nes─ân─âtoase la care poftim au un efect negativ asupra tenului, iar cercet─ârile demonstreaz─â ├«n sf├ór┼čit acest lucru", avertizeaz─â medicul dermatolog Joel Schlessinger, membru al echipei de cercetare care a efectuat acest studiu.

Află ce se ascunde în mâncarea de tip fast-food AICI

Alimente bune pentru a menţine sănătatea tenului tău

Cele mai bune alimente care au rol de reducere a inflama┼úiilor cutanate de la nivelul tenului sunt conform speciali┼čtilor: somonul, uleiul de pe┼čte, ceaiul verde, legumele ┼či fructele proaspete. Datorit─â faptului c─â au un nivel ridicat de antioxidan┼úi, flavonoide, seleniu ┼či zinc, acestea au un efect benefic asupra ├«ntregului organism.

Este important ca odat─â ce ai observat primele simptome ale acneei s─â elimini pr─âjelile, fast-food-ul ┼či alimentele lactate din alimenta┼úie ┼či s─â observi dac─â apare vreo modificare.