Laptele praf îmbogăţit cu fier, periculos?

1 2 jpg jpeg

La aceast─â concluzie au ajuns cercet─âtorii americani de la Universitatea din Michigan, dup─â ce au monitorizat 473 de copii. ├Äncep├ónd de la ┼čase luni ┼či p├ón─â la 1 an, c├ó┼úiva dintre ei primiser─â lapte praf cu o cantitate mai mic─â de fier (2,3 mg/L), iar ceilal┼úi au fost hr─âni┼úi cu lapte praf cu un con┼úinut mai mare de fier (12,7 mg/L).

Peste zece ani, tuturor copiilor li s-au m─âsurat at├ót nivelul de fier ├«n s├ónge, c├ót ┼či gradul de dezvoltare intelectual─â (memoria spa┼úial─â, integrarea vizual-motric─â, coeficient de inteligen┼ú─â, cuno┼čtin┼úe de aritmetic─â, percep┼úie vizual─â ┼či coordonarea motric─â).

Copiii care au primit lapte cu un conţinut mai mare de fier au avut rezultate mai slabe la aceste teste.

Pe baza acestor rezultate, oamenii de ┼čtiin┼ú─â spun c─â dezvoltarea intelectual─â a copiilor care au fost hr─âni┼úi cu lapte ├«mbog─â┼úit cu fier ar putea fi afectat─â.

ÔÇ×Inciden┼úa crescut─â a cazurilor de copii cu lips─â de fier a determinat o ├«mbog─â┼úire cu fier sistematic─â a laptelui pentru copii ┼či a altor produse alimentare ├«n numeroase ┼ú─âri. Acest lucru a dus la sc─âderea num─ârului de cazuri de anemie. Totu┼či, doza de fier optim─â, mai ales ├«n laptele copiilor, este controversat─âÔÇŁ, afirm─â medicul pediatru Betsy Lozoff, de la Universitatea din Michigan.

Laptele matern conţine până la opt ori mai puţin fier, însă acesta se absoarbe mult mai bine decât cel din suplimente.