La ce să fii atent când alegi un produs tradiţional

1 2 jpg jpeg

Gama tot mai variat─â de produse de pe pia┼ú─â ┼či num─ârul tot mai mare de magazine cu alimente tradi┼úionale ne pot ├«ngreuna alegerile. Conform defini┼úiei, un produs tradi┼úional este unul realizat din materii prime, dar care are la baz─â o re┼úet─â ┼či un procedeu de prelucrare tradi┼úionale.

ÔÇ×├Äntr-o astfel de pia┼ú─â, unde tradi┼úia ┼či autenticitatea se pierd printre numeroasele produse care imit─â autenticul, produsele 100% rom├óne┼čti sunt greu de recunoscut. Cu c├ót oferta de produse a┼ča-zis tradi┼úionale cre┼čte, cu at├ót clientul r─âm├óne vulnerabil, mai ales ├«n cazul ├«n care nu se informeaz─â cu privire la ce ├«nseamn─â de fapt un produs tradi┼úional ┼či nu ┼čtie nimic despre produc─âtorÔÇť, afirm─â Daniela Niculescu, directorul general al m─ârcii CEFF (Certified E-Friendly Food, marc─â ce atest─â c─â produsele alimentare nu con┼úin aditivi alimentari poten┼úial d─âun─âtori).

Verific─â eticheta produsului

Cea mai simpl─â metod─â prin care po┼úi verifica dac─â un produs este tradi┼úional atestat, mai ales dac─â te afli deja ├«n fa┼úa raftului, este s─â cau┼úi logo-ul na┼úional pe etichet─â. Mai exact, inscrip┼úia ÔÇ×Produs Tradi┼úional Atestat, Rom├ónia, Ministerul Agriculturii ┼či Dezvolt─ârii RuraleÔÇť, este cea care arat─â c─â produsul ├«n cauz─â este unul autentic.

ÔÇ×├Äncep├ónd cu luna decembrie 2013, Ministerul Agriculturii ┼či Dezvolt─ârii Rurale (MADR) a impus marcarea produselor tradi┼úionale rom├óne┼čti cu un logo care men┼úioneaz─â faptul c─â produsul respectiv este atestat, acesta fiind amplasat pe un fundal tricolorÔÇť, explic─â Daniela Niculescu.

Cump─âr─â-le din magazine de specialitate

Un alt criteriu care te ajută să alegi produsele tradţionale din multitudinea de alimente asemănătoare din comerţ este să le cumperi din magazine de specialitate, cum sunt cele cu produse bio.

ÔÇ×Au ap─ârut ├«n ultimul timp tot mai multe magazine online care pretind c─â v├ónd produse tradi┼úionale. Important este s─â le verific─âm ├«nainte de a comanda, pentru a evita orice fel de nepl─âceriÔÇť, spune Daniela Niculescu. De ajutor sunt ┼či rafturile speciale cu produse tradi┼úionale care au ap─ârut ├«n magazinele mari.

Lista cu produse atestate, la-ndemâna cumpărătorului

Consumatorii care prefer─â s─â cumpere alimente tradi┼úionale au la dispozi┼úie, pentru a face alegeri sigure, o list─â care con┼úine produsele autentice atestate. Astfel, ├«nainte de a face cump─âr─âturi, ei se pot informa ├«n leg─âtur─â cu produsele din comer┼ú care au primit atestare ca fiind 100% rom├óne┼čti.

ÔÇ×Aceast─â list─â poate fi g─âsit─â pe pagina online oficial─â al Ministerului Agriculturii ┼či Dezvolt─ârii Rurale (http://www.madr.ro/ro/industrie-alimentara/produse-traditionale-romanesti.html) ┼či prezint─â exact produc─âtorul ┼či numele produsului care a fost atestat ca respect├ónd ingredientele ┼či re┼úeta produsului tradi┼úionalÔÇť, spune directorul general al m─ârcii CEFF.

Cite┼čte ┼či:

- Cum recunoa┼čtem alimentele falsificate

- 7 mituri false despre diet─â

Daniela Niculescu, directorul general al m─ârcii CEFF

├Än momentul ├«n care auzim despre E-uri, deja ne g├óndim la aditivi alimentari d─âun─âtori. Ei bine, nu toate E-urile sunt nocive. Ca exemplu, extractul de papric─â, ro┼čul de sfecl─â sau c─ârbunele negru sunt extrase din natur─â ┼či ├«ncadrate ├«n categoria aditivilor coloran┼úi.

Celuloza este folosit─â ca agent de ├«ngro┼čare. Dac─â un produs con┼úine E-uri, nu ├«nseamn─â c─â nu este tradi┼úional. Cite┼čte cu aten┼úie eticheta sau informeaz─â-te despre E-urile d─âun─âtoare ┼či cele permise ├«n cantit─â┼úile recomandate.