IODUL, esenţial pentru tiroidă

1 2 jpg jpeg

Iodul este considerat adev─ârat─â materie prim─â pentru formarea hormonilor tiroidieni (T3 ┼či T4), necesari pentru dezvoltarea creierului ┼či a sistemului nervos. C├ónd exist─â o caren┼ú─â a iodului, tiroida ├«ncearc─â s─â compenseze acest neajuns, m─ârindu-se (gu┼č─â). O lips─â mai mare a acestui microelement duce, ├«n cazul copiilor mici, la cretinism, manifestat printr-o insuficient─â dezvoltare psihic─â ┼či fizic─â. Deficitul de iod duce ┼či la hipotiroidism, cu manifest─âri precum constipa┼úia, diminuarea frecven┼úei cardiace, somnolen┼ú─â, letargie, poft─â de m├óncare crescut─â, tulbur─âri de concentrare, piele uscat─â ┼či intoleran┼ú─â la frig.

Excesul de iod apare la cei care iau medicamente care conţin acest mineral, substanţe de contrast iodate (în cazul analizelor radiologice) sau la persoanele care iau suplimente cu alge marine. Un aport prea mare de iod accentuează hipertiroidismul.

Necesar, dar în cantităţi mici

Adul┼úii au nevoie de 150 de micrograme de iod zilnic, iar copiii de 90-120 de micrograme. ├Än sarcin─â ┼či al─âptare, necesarul acestui microelement este de 200 ÔÇô 250 micrograme. Iodul nu trebuie s─â lipseasc─â din alimenta┼úia gravidei, ├«ntruc├ót acest compus previne at├ót avortul spontan ┼či na┼čterea prematur─â, c├ót ┼či retardul mintal la copil.

┼×tiai c─â...

...surplusul de iod poate inhiba sinteza hormonilor tiroidieni?

Ce produse îl conţin

Cele mai bogate surse naturale de iod sunt pe┼čtii, fructele de mare, algele marine. Cantitatea de iod din sol influen┼úeaz─â con┼úinutul acestui mineral ├«n carne ┼či lactate. Din 2002, ├«n ┼úara noastr─â a intrat ├«n vigoare legisla┼úia privind iodarea s─ârii. ├Än 5 g de sare iodat─â se g─âsesc ├«n jur de 100 micrograme de iod. Este bine de ┼čtiut c─â iodul din sare se pierde prin fierbere, de aceea, este bine s─â fie ad─âugat─â spre sf├ór┼čitul prepar─ârii m├ónc─ârii. Cantitatea de sare iodat─â consumat─â zilnic trebuie ├«ns─â ajustat─â ├«n func┼úie de celelalte alimente care ├«l con┼úin (mur─âturi, mezeluri, br├ónz─â).

De reţinut!

Cea mai important─â surs─â de iod este sarea iodat─â.