Intoleranţa la gluten - o luptă nesfârşită cu kilogramele în plus?

1 2 jpg jpeg

Chiar dacă afectează doar un mic procent al populaţiei (1-2%), intoleranţă la gluten poate fi o piedică majoră în lupta cu kilogramele. Cum se manifesta intoleranţa la gluten De multe ori, aceasta afecţiune poate fi asimptomatică, însă nu înseamnă că pacientul nu este alergic la gluten. De aceea, specialiştii nutriţionişti recomandă efectuarea unor teste de anticorpi în paralel cu efectuarea endoscopiei digestive. Exista o serie de simptome care conduc la acest diagnostic, precum: balonare, flatulentă, durere abdominală, constipaţie,dureri de cap, oboseala şi chiar indigestie. „Anticorpii, atunci când sunt confuzi, atacă organismul în locul individului intrus. Aceasta este pe scurt definiţia unei boli autoimune. Celulele, atunci când nu beneficiază de nutrienţii specifici în concentraţiile optime, consumă energie aberant, produc în exces şi nu neutralizează radicalii liberi, nu mai elimină reziduurile, îmbătrânesc şi mor mai repede, cerând să fie înlocuite mai rapid. Cu alte cuvinte disfuncţiile celulei afectează în mod direct mecanismele apetitului şi metabolismului. De aceea pentru a iniţia procesul de slăbire este nevoie că celulele să fie sănătoase şi să li se asigure o anumită concentraţie optimă de micronutrienţi”, explică Dr. Horaţiu Albu, specialist în nutriţia ortomoleculară şi master în biologia moleculară a cancerului. Legătura dintre intoleranţă şi procesul de îngrăşare Ei bine, la persoanele cu predispoziţie genetică de intolerentă la gluten, ingestia acestuia dă startul unei reacţii autoimune la nivelul intestinului subţire, care determină deteriorarea mucoasei intestinale.

Prin urmare, se înregistrează o absorbţie scăzută a elementelor nutritive în organism, asimilarea defectuoasă a acestora generând un dezechilibru nutriţional major.

Corpul luptă să producă energie pentru a menţine funcţiile organismului vitale, însă atunci când nu găseşte ce să transforme în energie, depozitează grăsime ca energie potenţială. De aici intervine şi oboseala cronică.

De cele mai multe ori, intoleranţa la gluten apare ca urmare a unui regim de masa nediversificat, astfel încât organismul începe să opună rezistenţă, existând chiar dereglări de digestie. Anticorpii devin confunzi la pătrunderea glutenului în stomac şi declanşează alarma de urgenţă, astfel ca micii perişori ai stomacului acţionează chiar împotriva acestuia.

Riscul la o persoană deja diagnosticată cu intoleranţă la gluten se expune continuând o dietă neechilibrată şi total aparte de ceea ce medicul i-a prescris poate duce la infertilitate, osteoporoza, dezvoltare îngreunată la copii şi chiar unele forme de cancer.

„Lipsa enzimelor esenţiale din stomac favorizează apariţia procesului de îngrăşare. Dacă se renunţa la paste, cereale, pâine, deserturi şi optica se schimbă spre fructe, legume, cel cu intoleranţă la gluten va simţi şi o scădere în greutate. Practic, faci pace cu duşmanul. Şi chiar şi aşa, tot eşti mai câştigat pentru că acum există şi pâine fără gluten” adaugă Dr Albu.