Ingrediente de evitat ├«n crenvur┼čti

1 2 jpg jpeg

├Än marea lor majoritate, crenvur┼čtii sunt prepara┼úi din resturi de carne de porc (buc─â┼úile care r─âm├ón dup─â ce carnea ┼či sl─ânina au fost ├«ndep─ârtate de pe oase) sau carne recuperat─â mecanic (asta care rezult─â dup─â ce o carcas─â este introdus─â ├«ntr-o pres─â metalic─â ┼či amestecat─â cu ap─â), la care se adaug─â carne de pui sau de curcan. Carnea este amestecat─â cu ap─â, conserva┼úi, arome ┼či conservan┼úi, rezult├ónd astfel un aliment extrem de procesat, lipsit de orice valoare nutritiv─â.

Iat─â ce ingrediente trebuie s─â evi┼úi ├«n crenvur┼čti, ├«nainte de a cump─âra un astfel de produs!

Ingrediente de evitat ├«n crenvur┼čti - nitra┼úi de sodiu

Pe l├óng─â faptul c─â sunt plini de calorii, crenvur┼čtii ofer─â ┼či o doz─â mare de sodiu organismului. Un crenvur┼čt de 35 de grame con┼úine p├ón─â la 0,6 grame de sare, adic─â o zecime din cantitatea recomandat─â zilnic pentru un adult.

Din p─âcate, este foarte greu s─â g─âsim crenvur┼čti bio, care s─â fie f─âcu┼úi 100% din carne de animale crescute organic ┼či netratate cu antibiotice.

Pe de alt─â parte, acest preparat poate con┼úine Listeria monocytogenes, o bacterie care provoac─â listerioza. Aceast─â boal─â poate duce la probleme cum ar fi na┼čterea unui copil mort, avort spontan ┼či alte probleme grave de s─ân─âtate.

Majoritatea crenvur┼čtilor con┼úin nitra┼úi de sodiu, care este un aditiv prezent ├«n majoritatea mezelurilor. Astfel, acestea vor rezista mai mult timp. Un studiu global a ar─âtat c─â persoanele care consum─â regulat 50 de grame de carne procesat─â pe zi au un risc crescut cu 20% de a se ├«mboln─âvi de cancer.

Ingrediente de evitat ├«n crenvur┼čti - proteine de slab─â calitate ┼či monoglutamat de sodiu

Acest preparat con┼úine un procent foarte mare de gr─âsime (40%), ┼čorici, iar aceste gr─âsimi saturate ne ├«ngra┼č─â ┼či cresc nivelul colesterolului. A┼ča cum am mai spus, crenvur┼čtii mai con┼úin ┼či nitrit, ┼či nitratul de sodiu, E250 ┼či E251, care ├«mpiedic─â dezvoltarea bacilului botulinic ┼či dau mezelurilor acea culoare rozalie, pentru un aspect apetisant.

┼×tim c├ót de buni la gust sunt crenvur┼čtii. Acest aspect se datoreaz─â unei substan┼úe din compozi┼úie: monoglutamat de sodiu, sau E621, substan┼ú─â care are capacitatea de a face m├óncarea irezistibil─â.

Crenvur┼čtii con┼úin, de asemenea, amidon de cartof, f─âin─â de gr├óu sau pesmet amestecat cu sare. Amidonul confer─â mai mult volum ┼či leag─â compozi┼úia ┼či face ca aceasta s─â arate ,,a carne'' ┼či s─â fie mai gustoas─â.

Ingrediente de evitat ├«n crenvur┼čti - ascorbat de sodiu ┼či carmin

Ascorbatul de sodiu este o formă de vitamina C care împiedică pierderea culorii. În doze mici nu prezintă niciun pericol pentru sănătate, însă în doze mari poate provoca iritaţii ale pielii.

Carminul este un colorant care se g─âse┼čte ├«n iaurturi, rujuri, glazur─â ┼či poate provoca reac┼úii alergice sau chiar ┼čoc anafilactic la unele persoane.