Greşeli alimentare în timpul postului

1 2 jpg jpeg

Tot mai multă lume a început să se întoarcă spre credinţă. Acest lucru presupune şi înfrânarea de la mâncărurile de origine animală. Totuşi, postul înseamnă înainte de toate debarasarea de tot ceea ce îngreunează sufletul şi trupul în drumul fiecăruia către credinţă.

Greşeli alimentare în timpul postului – consumul în exces a alimentelor permise şi îngrăşarea

Postul, dacă nu este tratament pentru vindecarea de boli grave dat de un medic specialist, ci este dorinţa de apropiere de cele sfinte, atunci presupune în primul rând, înfrânarea de la: gândurile negative, faptele de zgârcenie, supărare pe cei de lângă noi, îndreptăţirea de sine şi judecarea celor din jur. Apoi, cei care sunt bolnavi sau se ştiu cu probleme de sănătate, mai ales atunci când le lipseşte ceva din alimentaţie, ar trebui să postească mai lejer.

Când vine vorba, însă, doar de aspectul alimentar, oamenii ar trebui să ştie care sunt principalele greşeli alimentare în timpul postului. Postul alimentar ar trebui să ajute la dorinţa şi putinţa de rugăciune, la apropierea de Dumnezeu, deci postul nu ar trebui privit ca un regim sau o dietă. Este o perioadă dificilă, deoarece organismul este supus la o încercare mare, lipsa alimentelor de origine animală.

Greşeli alimentare în timpul postului – consumul de produse de post, pline de aditivi şi alte ingrediente nesănătoase

Cu toate acestea, postul nu trebuie să înspăimânte pe nimeni, vegetarienii trăiesc fără probleme o viaţă. Dar, dacă în post tindem să înlocuim alimentele săţioase cu alimente pline de aditivi şi conservanţi, care fac mai mult rău decât bine, este o mare greşeală. Postul poate fi considerat atât dezintoxicare trupească, cât şi sufletească, aşadar, alimentele nesănătoase, inclusiv obiceiurile toxice (fumat, băut) nu îşi au locul în această perioadă.

Prima mare greşeală în post este tendinţa de a mânca foarte mult din alimentele permise (riscul de îngrăşare), în lipsa acelora care dădeau senzaţia de saţietate. În primul rând, despre aceasta este postul, să nu fim niciodată sătui. Se spune că aceluia care nu îi este foame în timpul postului, nu posteşte. În al doilea rând, se înlocuiesc produsele animale cu cele vegetale şi săţioase, precum fasolea, lintea, ciupercile, mazărea, cereale integrale, nuci, sâmburi.

Greşeli alimentare în timpul postului – introducerea înlocuitorilor de alimente animală, precum margarina în loc de unt

Există tentaţia de a mânca mai multe dulciuri de post şi mulţi sâmburi, nuci şi alune. De multe ori uităm că acestea, consumate în exces, îngraşă. Nu numai că îngraşă, dar nu fac bine organismului. Apoi, mai există şi tendinţa de a mânca mai multă pâine, paste făinoase şi altele asemenea, dar şi acestea fac rău atunci când se exagerează.

O altă greşeală, poate cea mai mare, este aceea că au apărut o multitudine de produse de post, pline cu aditivi, conservanţi şi alte E-uri ucigătoare, precum pateu de post, salam şi brânză de post, etc. Aşadar, sfatul nostru este să preparaţi mâncarea de post, pe cât posibil, în casă. Condimentele amestecate şi folosite cu încredere în mâncărurile de post pot face minuni, iar mâncare devine mult mai gustoasă.

Greşeli alimentare în timpul postului – postul ca dietă pentru slăbit

Pe cât posibil, încercaţi să evitaţi folosirea margarinei ca înlocuitor pentru unt. Grăsimile vegetale saturate sunt nesănătoase, consumate în exces pe o perioadă mai lungă pot dăuna destul de grav. Astfel, în loc să ne bucurăm de varietatea de fructe, legume şi verdeţuri din perioada postului şi să ajutăm organismul să prospere, ne îmbolnăvim mai rău.

Postul nu se ţine pentru slăbit. Aceasta este o mare greşeală, pentru că în post se elimină anumite alimente, care urmează să se reintroducă după o anumită perioadă. Curele de slăbire trebuie să fie de la bun început echilibrate în alimentaţie, altfel, când se reintroduc alimentele interzise, va apărea efectul de îngrăşare în plus. Postul se ţine din credinţă, din dorinţa de curăţare interioară, ca o perioadă de introspecţie şi ca o dorinţă de a ne pune în slujba celorlalţi, lucru pe care atât de greu îl facem. Astfel, postul este despre a fi mai bun, mai milostiv, mai atent cu ceilalţi, despre a da o mână de ajutor celui în nevoie, despre a spune o vorbă dulce celui trist, despre a mângâia pe cineva la necaz şi despre a ne ruga în taină pentru toată lumea.