Gr─âsimile ┼či carbohidra┼úii ├«n exces favorizeaz─â uzura articula┼úiilor

2 jpg jpeg

Masa osoas─â este extrem de important─â pentru organism, iar speciali┼čtii analizeaz─â ├«n mod constant impactul stilului de via┼ú─â al omului modern asupra st─ârii de s─ân─âtate.

Astfel, cel mai recent studiu care a fost realizat la Institutul pentru S─ân─âtate ┼či Inova┼úie Biomedical─â din cadrul Universit─â┼úii de Tehnologie din Queensland, de c─âtre o echip─â de cercet─âtori din Australia a comunicat faptul c─â exist─â o leg─âtur─â ├«ntre excesul de carbohidra┼úi ┼či uzura articula┼úiilor.

Mai precis, acest studiu a avut la baz─â cercetarea leg─âturii dintre dietele pline de carbohidra┼úi simpli, gr─âsimi ┼či osteoartrit─â.

Osteoartrita, cea mai frecvent─â form─â de artrit─â

Aceast─â afec┼úiune mai este cunoscut─â ┼či sub numele de boal─â articular─â degenerativ─â, care apare ├«n urma deterior─ârii cartilajului ce protejeaz─â ┼či ├«nvele┼čte articula┼úiile, fiind localizat─â cel mai frecvent la nivelul genunchilor.

Astfel oasele nemaifiind separate de cartilaj, se freac─â ├«ntre ele ajut├ónd la lezarea ┼úesutului ┼či a osului adiacent. Recentul studiu a scos la ibeal─â faptul c─â dietele care includ carbohidra┼úi simpli ┼či 20% gr─âsimi s─âturate provoac─â apari┼úia primelor semne de osteoartrit─â la nivelul ├«ncheieturilor.

Afl─â care este leg─âtura dintre m├óncarea de tip fast food ┼či oboseala resim┼úit─â AICI

Trebuie men┼úionat faptul c─â osteoartroza este cauza principal─â a durerii ┼či invalidit─â┼úii ├«n r├óndul adul┼úilor ├«n v├órst─â.

Alimentele de tip junk food, periculoase

Coordonatorul studiului, profesorul Yin Xiao, a subliniat faptul c─â dietele bazate pe consumul de alimente tip ÔÇ×junk food" provoac─â degradarea articula┼úiilor, pe l├óng─â faptul c─â afecteaz─â silueta ┼či totodat─â ├«ntreg organismul.

Doctorandul Sunder Sekar, care a participat la studiu, a explicat faptul c─â acizii gra┼či pot declan┼ča inflama┼úii la nivelul ┼úesuturilor din tot mediul articular.

ÔÇ×Am testat o varietate de gr─âsimi saturate ┼či am descoperit c─â un consum de lung─â durat─â de gr─âsimi animale, unt ┼či ulei de palmier poate sl─âbi cartilajul", a declarat acesta.

Află care sunt obiceiurile bune pentru articulaţii sănătoase AICI

Osteoartrita afecteaz─â adesea articula┼úiile coloanei vertebrale, a degetelor de la m├ón─â, de la picioare, a ┼čoldului, genunchilor. Practic afecteaz─â tot ┼úesutul cartilaginos care exist─â ├«n articula┼úii.

Din p─âcate, la osteoartrit─â localizat─â la nivelul genunchiului, 1 din 10 persoane devine invalid─â mai ales ├«n cazul celor cu v├órste peste 55 de ani, ┼či 1 din 4 persoane dintre aceastea sufer─â de invaliditate sever─â.