Fructe şi legume pe care să nu le mănânci iarna

2 jpg jpeg

Unele dintre aceste fructe au un drum lung până să ajungă în magazine, din China sau America de Sud, ceea ce nu este tocmai ideal, spun specialiştii.

„Cu cât trece mai mult timp din momentul în care au fost culese şi până când le mâncăm, cu atât le scade valoarea nutritivă“, spune M Elizabeth Somer, autoarea cărţii „Eat your way to happiness“, citată de prevention.com.

Sparanghelul

Sparanghelul este disponibil pe tot parcursul anului, dar este cel mai bine să îl conumi primăvara, când tijele sunt ferme şi gustoase.

Poţi alege varza de Bruxelles în locul acestuia, care conţine vitamina C, de ajutor pentru buna funcţionare a sistemului imunitar. De asemenea, vitamina K pe care o conţine varza ajută la menţinerea sănătăţii oaselor.

Piersicile

Piersicile sunt suculente, dulci şi delicioase vara, dar cele pe care le găsim în magazine pe timpul iernii nu sunt la fel de gustoase şi îşi pierd din valoarea nutritivă, mai ales că pot fi importate tocmai din America de Sud.

Căpşunile

De evitat pe timpul iernii sunt şi căpşunile, cunoscute pentru cantitatea mare de vitamina C. Însă căşunile care se găsesc iarna în magazine nu sunt atât de bogate în această vitamină, potrivit lui Elizabeth Somer.

Mai bine pui la congelator căpşuni proaspete pe timpul verii şi le poţi consuma iarna, căci îşi păstrează nutrimenţii, spune expertul american în nutriţie Lisa Hark, potrivit prevention.com. Nici coacăzele negre nu sunt tocmai recomandate pe timpul iernii.