FAVIO te învaţă cum să faci faţă mâncatului pe fond emoţional când ai probleme cu diabetul (P)

1 2 jpg jpeg

M├óncatul pe fond emo┼úional este o problem─â rar abordat─â, de┼či des ├«nt├ólnit─â, care poate conduce, ├«ntr-un timp foarte scurt, la pierderea motiv─ârii, frustrare, lips─â de ├«ncredere de sine, iar ulterior, din nou, la m├óncat incontrolabil. ├Än special ├«n cazul persoanelor care sufer─â de diabet ┼či pentru care alimenta┼úia poate constitui o cauz─â constant─â de stres, m├óncatul compulsiv nu este doar o problem─â de motivare; reprezint─â, mai degrab─â, un cumul de factori.

Primii dintre ace┼čtia sunt factorii biologici care ne situeaz─â, ca specie, ├«n urma nivelului de evolu┼úie al lumii contemporane. Cu alte cuvinte, organismele noastre nu s-au adaptat ├«nc─â la mediul actual, la stilul de via┼ú─â ┼či la alimenta┼úia disponibil─â - ├«n mare parte, procesat─â. Urm─âtorul set de factori sunt cei psihologici tradu┼či prin leg─âtura dintre emo┼úii ┼či m├óncare. Aceast─â legatur─â a fost fixat─â ├«nc─â din primii ani de via┼ú─â c├ónd hrana era oferit─â pentru a ne lini┼čti. Cei din urm─â sunt factorii sociali dezvolta┼úi prin faptul c─â am ├«nv─â┼úat s─â asociem m├óncarea cu o varietate de experien┼úe ┼či momente ├«mp─ârt─â┼čite cu cei din jur ┼či s─ârb─âtoriteÔÇŽ tot cu m├óncare. ├Än┼úelegerea tuturor acestor cauze este primul pas ├«n a face fa┼ú─â m├óncatului pe baz─â de stres pentru c─â va diminua sentimentul de vinov─â┼úie provocat de m├óncatului compulsiv. Iat─â alte c├óteva sfaturi pentru a dep─â┼či cu succes aceast─â tulburare:

1. Distinc┼úia ├«ntre foame ┼či poft─â este foarte important─â, ├«ntruc├ót obi┼čnuim s─â m├ónc─âm din motive mult mai variate dec├ót foamea. S─ârb─âtorirea unui eveniment important, recompensarea dup─â un efort sau ├«ncercarea de distragere de la stres sunt motive ira┼úionale ┼či periculoase pentru care m├óncam.

2. Lipsa par┼úial─â a nutrien┼úilor din organism este unul din principalele motive care genereaz─â sau care poate fi tradus─â de c─âtre organism ├«ntr-o senza┼úie de foame. Studiile indic─â faptul c─â persoanele diagnosticate cu diabet prezint─â deficien┼úe ├«n p├ón─â la 22 de nutrien┼úi evalua┼úi. Administrarea suplimentelor alimentare, cum sunt multivitaminele FAVIO, furnizeaz─â organismului acei micronutrien┼úi care lipsesc, ajut├óndu-l s─â fac─â o distinc┼úie mai clar─â ├«ntre foame ┼či caren┼úa de vitamine, oferind ├«n acela┼či timp sprijinul de zi cu zi de care o persoana cu diabet are nevoie.

3. Controlul asupra mediului presupune excluderea m├ónc─ârii nes─ân─âtoase din spa┼úiul ├«n care ne afl─âm, anticiparea ┼či controlarea momentelor de stres ┼či aten┼úia sporit─â la factorii sociali. Ace┼čtia din urm─â, a┼ča cum am men┼úionat, constituie tendin┼úa de a m├ónca mai mult ├«n prezen┼úa altor persoane, ├«n circumstan┼úe sociale precum ├«nt├ólnirile cu prietenii, zilele de na┼čtere, ie┼čirile ├«n ora┼č cu colegii de munc─â etc. Pentru a reduce acest risc, discuta┼úi problema cu persoanele apropiate ┼či cere┼úi-le ajutorul.

4. Con┼čtientizarea m├óncatului pe fond emo┼úional este un pas important, ├«ntruc├ót acesta se ├«nt├ómpl─â de multe ori pe pilot automat. Este o mare diferen┼ú─â ├«ntre a fi con┼čtien┼úi de actul m├óncatului ┼či a ne bucura cu adev─ârat de acesta ┼či a m├ónca f─âr─â s─â ne d─âm seama - cum se ├«nt├ómpl─â cu snacks-urile din fa┼úa televizorului sau calculatorului.

5. Privarea de alimentele preferate ne face s─â punem etichete alimentelor, ├«mp─âr┼úindu-le mental ├«n bune ┼či rele, asociindu-le, astfel, cu emo┼úii. C├ónd m├óncarea nu reprezint─â o surs─â de generare de emo┼úii (pozitive sau negative) avem un control mai mare asupra ei ┼či putem lua decizii mai ra┼úionale. ├Än plus, va fi tot mai greu s─â te privezi de la anumite feluri de m├óncare perioade ├«ndelungate prin eforturi foarte mari, iar atunci c├ónd vei ceda tenta┼úiei, sentimentul de frustrare ┼či de auto-dispre┼ú va fi propor┼úional cu efortul anterior depus.

6. Ajutorul apropia┼úilor ┼či/sau speciali┼čtilor este ├«ntotdeauna recomandat. Nu dovede┼čte un semn de sl─âbiciune ┼či de lips─â de motivare, ci, dimpotriv─â, unul de maturitate. M├óncatul pe fond emo┼úional este o problem─â greu de dep─â┼čit, chiar ┼či de o persoan─â care nu are probleme de diabet, iar atunci c├ónd scap─â de sub control pe perioade ├«ndelungate poate duce la anxietate, la depresii severe sau la luarea ├«n greutate.