Există prea multe fructe? Ce spun specialiştii - Câte ar trebui să conumăm zilnic

1 2 jpg jpeg

"Sunt oameni care mănâncă numai fructe şi sunt perfect sănătoşi", spune dr. Robert Lustig, un neuroendocrinolog şi profesor de pediatrie la Universitatea din California, San Francisco.

Cu toate acestea o dietă bazată numai pe fructe este atât de restrictivă încât a fost legată de deficienţe nutriţionale la unii oameni şi poate fi dăunătoare copiilor şi celor cu anumite afecţiuni medicale, cum ar fi diabetul zaharat. Pentru adulţii sănătoşi însă, experţii spun că este puţin probabil ca fructele să aducă probleme, atâta timp cât fac parte dintr-o dietă normală.

Principala preocupare cu fructele în exces este zahărul natural. În timp ce fructele sunt cu siguranţă foarte dulci, studiile au legat în mod constant consumul de fructe întregi cu un risc redus pentru obezitate şi alte boli metabolice, spune Lustig, autor al cărţii Fat Chance, o carte care examinează riscurile legate de sănătate asociate cu consumul mare de zahăr. Fructele în sine au de asemenea anumite avantaje, care par să atenueze orice risc de sănătate asociat zaharurilor. Fructele sunt bogate în fibre, ceea ce ajută la digestie, şi duce la o absorbţie mai sănătoasă a zaharurilor.

Consumul de fructe în cantităţi mari poate avea totuşi unele dezavantaje. "Un exces de fructe vă poate provoca diaree", spune dr. Adam Drewnowski, director al Centrului pentru Nutriţie în Sănătate Publică de la Universitatea din Washington.

Un lucru esenţial de reţinut: consumul de sucuri de fructe sau smoothiuri nu este acelaşi lucru cu consumul de fructe întregi, iar ambele băuturi pot prezenta un număr mare de riscuri pentru sănătate. Acestea conţin o cantitate crescută de zaharuri, nu au fibre şi pot creşte şansele de diabet.

Există doar un singur fruct care trebuie controlat: strugurii. "Strugurii sunt, în principiu, nişte saci de zahăr.", spun specialiştii. În timp ce aceştia nu recomandă evitarea totală a strugurilor, totuşi nu sunt cele mai bune fructe pentru care să le consumăm în exces.