Eşti alergic la ciocolată?

1 2 jpg jpeg

Ciocolata de calitate, în special cea neagră cu un procent mare de cacao peste 50%-60%, are o serie de substanţe nutritive benefice pentru sănătatea aparatului cardiovascular căci scad tensiunea arterială.

De asemenea, ciocolata reduce riscul de atac vascular cerebral. Se recomandă ciocolata amară cu un mare aport de cacao căci este bogată în antioxidanţi şi minerale, precum magneziu, fier, cupru şi potasiu. Cine suferă de depresie poate mânca din când în când un pătrăţel de ciocolată amăruie, căci acest aliment conferă pe moment o stare de bine.

Ingredientele din ciocolată

Ciocolata, în funcţie de care anume e, poate conţine, fie lapte, alune, lecitină de soia, fructe şi evident pudra de cacao. Nu e obligatoriu ca dacă mănânci ciocolată să fii alergic tocmai la cacao. Să vedem mai jos care sunt reacţiile în cazul alergiei la cacao.

Reacţii alergice la cacao

Primele simptome se vor declanşa imediat ce substanţa a fost ingerată. Dacă întâmpini una dintre aceste reacţii - urticarie, ţi se umflă limba sau buzele ori gâtul sau respiri greu, ţi-e greaţă sau îţi vine să verşi, ai crampe stomacale, ai o tuse şuierătoare - toate acestea pot fi semne că viaţa ta este în pericol şi trebuie să mergi la camera de gardă.

Alergia la lapte

O parte dintre simptomele avute în cazul intoleranţei la cacao pot apărea şi când vine vorba despre alergia la produsele lactate din ciocolată. Aceste reacţii pot apărea în prima oră după ce s-a consumat un produs care conţinea lapte şi se manifestă astfel: greaţă, urticarie şi tuse şuierătoare. De asemenea, este posibil, spun cei la medicalnewstoday.com, ca unele simptome să apară la câteva ore sau după mai multe zile. Acestea ar fi următoarele: probleme gastrice, secreţii nazale sau pulmonare, dureri de stomac, tuse, diaree. În cazuri severe se poate intra în şoc anafilactic ajungându-se la umflarea gurii şi gâtului şi apoi la oprirea respiraţiei.

Sensibilitate sau intoleranţă la cafeină

Ciocolata, printre multele sale ingrediente, mai conţine şi cafeină, iar unele persoane pot fi alergice la aceasta. În cazul în care eşti sensibil la cafeină poţi avea următoarele simptome: anxietate, iritabilitate, greaţă, diaree, insomnie, dureri stomacale, dureri de cap sau ameţeli. În condiţiile în care te confrunţi cu alergie la cafeină poţi avea următoarele reacţii: umflături sau erupţii la nivelul pielii. Cei care sunt alergici la cafeină pot avea probleme şi când consumă cafea, ceai negru ori verde şi băuturi energizante.

Atenţie!

Dacă ţi se întâmplă ca după ce ai mâncat ciocolată să prezinţi unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, prezintă-te la medic.