E┼čti alergic la ciocolat─â?

1 2 jpg jpeg

Ciocolata de calitate, în special cea neagră cu un procent mare de cacao peste 50%-60%, are o serie de substanţe nutritive benefice pentru sănătatea aparatului cardiovascular căci scad tensiunea arterială.

De asemenea, ciocolata reduce riscul de atac vascular cerebral. Se recomand─â ciocolata amar─â cu un mare aport de cacao c─âci este bogat─â ├«n antioxidan┼úi ┼či minerale, precum magneziu, fier, cupru ┼či potasiu. Cine sufer─â de depresie poate m├ónca din c├ónd ├«n c├ónd un p─âtr─â┼úel de ciocolat─â am─âruie, c─âci acest aliment confer─â pe moment o stare de bine.

Ingredientele din ciocolat─â

Ciocolata, ├«n func┼úie de care anume e, poate con┼úine, fie lapte, alune, lecitin─â de soia, fructe ┼či evident pudra de cacao. Nu e obligatoriu ca dac─â m─ân├ónci ciocolat─â s─â fii alergic tocmai la cacao. S─â vedem mai jos care sunt reac┼úiile ├«n cazul alergiei la cacao.

Reacţii alergice la cacao

Primele simptome se vor declan┼ča imediat ce substan┼úa a fost ingerat─â. Dac─â ├«nt├ómpini una dintre aceste reac┼úii - urticarie, ┼úi se umfl─â limba sau buzele ori g├ótul sau respiri greu, ┼úi-e grea┼ú─â sau ├«┼úi vine s─â ver┼či, ai crampe stomacale, ai o tuse ┼čuier─âtoare - toate acestea pot fi semne c─â via┼úa ta este ├«n pericol ┼či trebuie s─â mergi la camera de gard─â.

Alergia la lapte

O parte dintre simptomele avute ├«n cazul intoleran┼úei la cacao pot ap─ârea ┼či c├ónd vine vorba despre alergia la produsele lactate din ciocolat─â. Aceste reac┼úii pot ap─ârea ├«n prima or─â dup─â ce s-a consumat un produs care con┼úinea lapte ┼či se manifest─â astfel: grea┼ú─â, urticarie ┼či tuse ┼čuier─âtoare. De asemenea, este posibil, spun cei la medicalnewstoday.com, ca unele simptome s─â apar─â la c├óteva ore sau dup─â mai multe zile. Acestea ar fi urm─âtoarele: probleme gastrice, secre┼úii nazale sau pulmonare, dureri de stomac, tuse, diaree. ├Än cazuri severe se poate intra ├«n ┼čoc anafilactic ajung├óndu-se la umflarea gurii ┼či g├ótului ┼či apoi la oprirea respira┼úiei.

Sensibilitate sau intoleranţă la cafeină

Ciocolata, printre multele sale ingrediente, mai con┼úine ┼či cafein─â, iar unele persoane pot fi alergice la aceasta. ├Än cazul ├«n care e┼čti sensibil la cafein─â po┼úi avea urm─âtoarele simptome: anxietate, iritabilitate, grea┼ú─â, diaree, insomnie, dureri stomacale, dureri de cap sau ame┼úeli. ├Än condi┼úiile ├«n care te confrun┼úi cu alergie la cafein─â po┼úi avea urm─âtoarele reac┼úii: umfl─âturi sau erup┼úii la nivelul pielii. Cei care sunt alergici la cafein─â pot avea probleme ┼či c├ónd consum─â cafea, ceai negru ori verde ┼či b─âuturi energizante.

Atenţie!

Dacă ţi se întâmplă ca după ce ai mâncat ciocolată să prezinţi unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, prezintă-te la medic.