Efectul negativ al dietelor slabe în carbohidraţi!

1 2 jpg jpeg

Dietele cu un conţinut scăzut în carbohidraţi, cum ar fi Atkins, au devenit din ce în ce mai populare pentru pierderea în greutate iar ele promit reducerea riscului mai multor boli. Cu toate acestea un studiu american care a durat peste 25 de ani indică faptul că o reducere moderată, mai degrabă decât totală, a consumului de carbohidraţi sau înlocuirea cărnii cu plante sau legume este mai sănătoasă.

Cercetătorii au descoperit că cei care au luat 50-55% din energia lor din carbohidraţi au avut un risc mai mic de deces comparativ cu grupurile cu un conţinut foarte scăzut sau foarte crescut de carbohidraţi.

Carbohidraţii includ legume, fructe şi zahăr, dar principala sursă sunt alimentele ce conţin amidon, cum ar fi cartofii, pâinea, orezul, pastele şi cerealele.

Cercetătorii au comparat apoi dietele sclabe în carbohidraţi, dar bogate în proteine şi grăsimi animale cu cele cu un conţinut ridicat în proteine şi grăsimi vegetale. Ei au descoperit că astfel consumul ridicat de carne de vită, de miel, de carne de porc, de pui şi de brânză în loc de carbohidraţi este legat de un risc mai mare de deces. Totuşi, înlocuirea carbohidraţilor cu mai multe proteine şi grăsimi vegetale, cum ar fi legumele şi fructele cu coajă lemnoasă, s-a dovedit că reduce riscul de mortalitate.