Dieta potrivită dacă eşti în convalescenţă

1 2 jpg jpeg

Dieta pe care trebuie să o urmezi diferă în funcţie de boala sau de intervenţia chirurgicală la care ai fost supus. Un lucru este însă sigur: organismul este mai slăbit, de aceea este nevoie de un aport crescut de nutrimenţi, care să îl refacă şi să-i asigure funcţionarea normală.

Carnea asigură aportul de fier

În convalescenţă, într-o primă etapă sunt necesare alimentele uşor de digerat, precum supele de zarzavat şi pilaful. Treptat, trebuie incluse în meniu şi peştele, ouăle (fierte) şi produsele lactate (lapte, iaurt, brânză proaspătă de vaci), care permit muşchilor să se refacă, mai ales după o perioadă mai scurtă sau mai lungă de repaus. Carnea roşie slabă, de preferat fiartă, este sursă de fier, necesar în combaterea anemiei, mai ales dacă ai făcut operaţie, în timpul căreia ai pierdut sânge.

Fructele previn infecţiile

Legumele şi fructele crude nu trebuie să lipsească din dieta persoanelor aflate în convalescenţă. Sunt de preferat fructele bogate în vitamina C (kiwi, citrice), pentru că această vitamină apără organismul de infecţii şi favorizează cicatrizarea. De asemenea, fructele şi legumele conţin fibre, necesare pentru normalizarea tranzitului intestinal.

Ce mănânci după infarct

În prima zi după producerea unui infarct, se recomandă o dietă hidro-zaharată, din care nu trebuie să lipsească sucurile naturale de fructe, zeamă de compot şi ceaiurile neîndulcite. După a doua zi se pot consuma lapte, brânză proaspătă de vaci, iaurt şi piureuri de fructe şi de zarzavat. Treptat, se adaugă în dietă carne fiartă (de pui sau de vită), peşte, paste făinoase, evitându-se alimente precum untul şi sarea, mai ales la persoanele hipertensive.

Operaţiile sărăcesc organismul de nutrimenţi

Intervenţiile chirurgicale produc modificări în metabolismul hidric, producând deshidratare, proces care atrage pierderea unor electroliţi vitali pentru corp: clor, calciu, sodiu şi potasiu. De asemenea, operaţiile fură organismului vitamine, de aceea dieta postoperatorie trebuie să suplinească aceste pierderi. În cazul unor operaţii precum cele pe tubul digestiv, în prima zi este nevoie de un regim hidric, menit să împedice deshidratarea.

În a doua zi se poate consuma supă de zarzavat strecurată, în a treia se pot adăuga iaurturi, orez fiert, pentru ca treptat să se reia alimentaţia obişnuită.

Poate fi nevoie de regim strict

În anumite afecţiuni, se impune urmarea unui regim specific. Astfel, regimul lacto-făinos-vegetarian (alcătuit din preparate din lapte cu făinoase, brânză de vaci, zarzavaturi, legume) este indicat în boala ulceroasă (zarzavaturile şi fructele, de preferinţă fierte, se pasează), în boli hepatice, cardiace şi renale.

În boli precum ulcerul, este nevoie de un regim de întreţinere, chiar dacă simptomele dispar. În acest caz, dieta trebuie să reducă aciditatea gastrică. Astfel, în boala ulceroasă, dieta trebuie să includă lapte dulce, brânzeturi proaspete, carne fiartă, supe de zarzavat sau paste făinoase, budinci, pilafuri, piureuri de fructe şi de legume. Sunt de evitat prăjelile, alimentele conservate sau afumate, sosurile şi condimentele, murăturile, băuturile excitante şi alimentele prea fierbinţi sau prea reci.