Detoxifierea după Paşte, absolut necesară pentru organism

1 2 jpg jpeg

Cine nu se poate sbţine de la ouă, drob, pască, vin, friptură de miel, cozonac şi o să ajungă să mănânce mai mult decât şi-a propus, probabil că după Paşte se va simţi obosit, lipsit de energie, apatic şi cu un nivel scăzut de concentrare.

Totodată, consumul excesiv de pască, prăjituri ori prea mulţi iepuraşi de ciocolată creşte nivelul de zahăr din sânge, iar toxinele rezultate în urma consumului mare de zahăr se îndreaptă către piele şi pot duce la apariţia acneei şi a tenului tern.

De aceea, organismul are nevoie de cel puţin o cură de detoxifiere pe an, care să stimuleze funcţia ficatului, splinei şi bilei, oferind un timp de răgaz sistemului digestiv. Astfel, imediat după Paşte e un moment bun să profitaţi de această perioadă pentru a vă îmbunătăţii starea generală de sănătate şi a scăpa de toxinele acumulate în ultima perioadă.

Poate nu ştiaţi, dar ficatul este principalul organ care se ocupă de reglarea grăsimilor şi filtrarea substanţelor nutritive din alimente, motiv pentru care funcţionarea acestuia la parametri normali ajută la recuperarea energiei vitale şi la arderea grăsimilor.

Pentru a vă ajuta organismul să se recupereze după festinul de Paşti, dar şi pentru întreţinerea siluetei în prag de sezon estival, vă puteţi începe ziua cu un pahar de apă în care aţi stors puţină zeama de lămâie. Veţi resimţi imediat efectul său tonic, de energizare, dar şi de stimulare a sistemului digestiv. Apoi luaţi un mic dejun slab în calorii, care să conţină iaurt cu cereale integrale, ori o salată de legume şi un ou fiert.

Nu e obligatoriu să deveniţi vegetarian o perioadă ca să urmaţi o cură de detoxifiere, dar e indicat să includeţi la mesele de peste zi cât mai multe fructe şi legume colorate, bogate în fibre şi antioxidanţi precum ceapa, morcovi, ridichi, castraveţi, astfel încât să înlocuiţi alimentele care „stresează” ficatul, ca de exemplu carnea roşie sau pastele făinoase şi să vă păstraţi totuşi energia.

De asemenea, pentru stimularea metabolismului, n-ar strica să renunţaţi la cafea, alcool şi ceai negru în favoarea a 2 litri de apă pe zi ori a câtorva căni de ceai verde, alb sau alt sortiment care vă place: rooibos, mentă, salvie, tei, echinacea, urzică, trifoi roşu, urzică. Puteţi opta în egală măsură şi pentru sucurile proaspete de sfeclă, morcovi şi mere.

În plus, unele persoane preferă să apeleze la un medic nutriţionist pentru o dietă personalizată ce poate cuprinde chiar şi suplimente alimentare necesare completării lipsurilor din alimentaţie sau scăderii apetitului.