De ce să ţinem cont când alegem mierea

1 2 jpg jpeg

Mierea este un aliment cu numeroase beneficii pentru sănătate, de aceea este indicat să o consumăm cât mai des dacă nu suferim de diabet.

Este surs─â de vitamine din complexul B, de minerale (potasiu, magneziu), glucide (fructoz─â, glucoz─â), enzime (implicate ├«n digestie), amionoacizi ┼či antioxidan┼úi. Este un bun laxativ, stimuleaz─â imunitatea, trateaz─â durerea de g├ót, iar studiile au ar─âtat c─â poate preveni cancerul. ├Äns─â, pentru a ne bucura de aceste avantaje, trebuie s─â consum─âm un produs de calitate. Cristalizat─â sau lichid─â? Dup─â ce este extras─â, orice miere se prezint─â ├«n stare lichid─â. Dup─â un timp, unele cristalizeaz─â, ├«n func┼úie de con┼úinutul de fructoz─â ┼či de glucoz─â. Astfel, o miere lichid─â este cea o concentra┼úie mai mare de fructoz─â, iar cea care are ├«n componen┼ú─â mai mult─â glucoz─â zaharise┼čte mai repede (practic, zaharurile se prezint─â sub form─â de cristale, nu ca lichid).

De pild─â, mierea de salc├óm este bogat─â ├«n fructoz─â ┼či r─âm├óne lichid─â pe o perioad─â lung─â, chiar ┼či 2 ani, spre deosebire de cea de rapi┼ú─â, care cristalizeaz─â rapid. Zaharisirea este un proces natural, care nu altereaz─â beneficiile nutri┼úionale.

Dac─â preferi mierea cristalizat─â pentru a o ├«ntinde pe p├óine, de exemplu, o po┼úi aduce ├«n stare lichid─â printr-o ├«nc─âlzire u┼čoar─â, ├«n baie de ap─â cald─â, la temperaturi care s─â nu dep─â┼čeasc─â 20 de grade Celsius. Temperaturile mari distrug substan┼úele benefice, mai mult, elibereaz─â compu┼či toxici, motiv pentru care nu trebuie ad─âugat─â ├«n ceaiul fierbinte, de pild─â.

Majoritatea sortimentelor de miere pe care le g─âsim pe rafturi sunt pasteurizate, adic─â sunt tratate la temperaturi foarte mari. Prin acest proces, se elimin─â drojdiile care produc fermentare, dar sunt distru┼či ┼či unii compu┼či benefici. Avantajul este c─â mierea pasterizat─â poate fi p─âstrat─â mai mult timp, la temperaturi de 20 de grade Celsius.

Dacă preferi mierea nepasteurizată, ţine-o la frigider, pentru că fermentează repede.

Pre┼úul nu este un indicator al calit─â┼úii, a┼ča c─â nu te am─âgi c─â dac─â ai pl─âtit mai mult, automat mierea este autentic─â. Exist─â mai multe metode la care produc─âtorii recurg pentru a falsifica acest produs.

Astfel, poate fi ÔÇ×├«mbog─â┼úit─âÔÇŁ cu glucoz─â industrial─â, cu diverse siropuri (cum ar fi cel de porumb), cu melas─â, caramel, aspartam sau zaharin─â. De asemenea, ├«n miere se pot ad─âuga substan┼úe de ├«ngro┼čare (amidon, gelatin─â), coloran┼úi (caramel) ┼či conservan┼úi (acid salicilic).

Un alt mod de falsificare este hr─ânirea albinelor cu zah─âr, cu glucoz─â sau cu siropuri, astfel c─â mierea nu va mai avea valoarea biologic─â a celei naturale. Sortimentele falsificate nu au aroma specific─â, fac spum─â ┼či nu prezint─â impurit─â┼úi. ├Än mierea natural─â, impurit─â┼úile sunt, de fapt, urme foarte fine de polen sau de cear─â.

Amestec─â mierea cu ap─â rece; dac─â se dizolv─â imediat, este foarte probabil s─â fie contraf─âcut─â.

Mierea poate fi introdus─â ├«n alimenta┼úia copiilor dup─â v├órsta de 18 luni. Exist─â cazuri ├«n care ea poate con┼úine o bacterie periculoas─â (Clostridium botulinum), care provoac─â botulism, infec┼úie uneori fatal─â pentru copii. Este bine de ┼čtiut c─â pasteurizarea nu distruge aceast─â bacterie.

ÔÇó Alege mierea la borcan. Plasticul poate elibera compu┼či toxici.

ÔÇó P─âstreaz─â mierea ├«n locuri r─âcoroase, f─âr─â mirosuri puternice.

ÔÇó Dac─â vrei s─â ├«nlocuie┼čti mierea cu zah─ârul, ┼úine cont c─â prima are mai multe calorii. Astfel, o linguri┼ú─â de miere con┼úine 65 de calorii, ├«n timp ce una de zah─âr are ├«n jur de 45 de calorii.

Dr. Corina Zugravu,

medic primar Igien─â ┼či Alimenta┼úie, Institutul de S─ân─âtate Public─â, Bucure┼čti

Numai mierea natural─â zaharise┼čte

Mierea este foarte u┼čor de falsificat ┼či este imposibil s─â ne d─âm seama de acest lucru doar uit├óndu-ne la ea. Practic, un simplu ceai de tei, ├«ngro┼čat cu sirop, poate s─â treac─â drept miere.

Dac─â ├«n laborator se pot face unele examene care s─â arate natura mierii, este tot at├ót de adev─ârat c─â sunt foarte scumpe ┼či c─â nimeni nu le face ├«n mod curent. Pentru noi ├«ns─â, este util s─â ┼čtim c─â numai mierea natural─â zaharise┼čte. Niciodat─â cea fals─â. ├Än plus, este indicat s─â o cump─âr─âm numai de la produc─âtori care au certificate de calitate adecvate sau a c─âror stupin─â am v─âzut-o cu ochii no┼čtri.

Dacă mierea miroase ciudat, a chimicale, nu o consumaţi, pentru că poate avea poluanţi, pesticide sau medicamente cu care a fost tratat stupul.

ÔÇô aduce beneficii pentru digestie, are ac┼úiune expectorant─â. ├Än cantit─â┼úile indicate de medic, poate fi consumat─â ┼či de diabetici.

ÔÇô calmeaz─â tusea ┼či trateaz─â insomnia cauzat─â de nervozitate.

ÔÇô stimuleaz─â apetitul, ├«mbun─ât─â┼úe┼čte digestia ┼či activitatea inimii.

ÔÇô tonic fizic ┼či psihic, reduce colesterolul ÔÇ×r─âuÔÇŁ ┼či trateaz─â bron┼čita.

ÔÇô combate gripa, anemia ┼či ├«mbun─ât─â┼úe┼čte circula┼úia sangvin─â.

Pentru a produce 500 g de miere, albinele muncesc 7.000 de ore.