De ce să nu mai consumăm produse modificate genetic

1 2 jpg jpeg

Consumate în mod constant, chiar şi în cantităţi mici, ele au efecte devastatoare asupra organismului uman. În Europa, 19 ţări au interzis cultivarea produselor modificate generic, bazându-se pe studiile realizate care aduc în discuţie efectele negative atât pentru sănătate, cât şi pentru mediu. Iată de ce ar trebui să consumăm alimente certificate ecologic şi ce beneficii aduc acestea! „Există studii în care s-au comparat legume şi fructe crescute organic şi convenţional şi s-a observat o creştere cu 10-30% a nivelului de fitonutrienţi în cazul celor bio. Vitamina C, antioxidanţii şi acizii fenolici tind să fie în cantităţi mai mari în alimentele organice, cu 60-80%”, explică Ciprian Stancu, fondator Republica BIO. Un alt studiu realizat în 2011, în Anglia, arată că există o diferenţă majoră la nivel de sănătate între agricultura bio şi cea convenţională. De exemplu, nivelul crescut de nitrogen, care se regăseşte de obicei ca substanţă utilizată în practicile agriculturii convenţionale, reduce capacitatea plantei de a sintetiza vitamina C şi alte vitamine.

Studiul a mai demonstrat că o dietă bazată pe fructe şi legume organice este asociată cu o creştere de până la 12% a nivelului de nutrienţi ingeraţi. Acesta este un exemplu care evidenţiează beneficiile alimentaţiei organice, fără să aducă încă în discuţie şi pesticidele.

Un alt avantaj al consumului alimentelor organice este faptul că acestea nu sunt stropite cu subtanţe periculoase. Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea RMIT, a scos la iveală că o dietă organică urmată pe durata unei săptămâni, a scăzut nivelul de pesticide în corpul adulţilor cu până la 90%.

„Am ajuns de la o populaţie destul de sănătoasa la niveluri crescute de cancer, defecte din naştere şi multe alte boli care în urmă cu zeci de ani nici nu existau. Studiile leagă pesticidele de numeroase tipuri de boli şi e bine de ştiut că riscul de a găsi pesticide este de până la 17.5 ori mai mare în alimentele convenţionale decât în cele organice”, mai adaugă Ciprian Stancu.

Organismele Modificate Genetic nu au o vechime atât de mare, fiind introduse pe scară largă în jurul anilor `80. Motiv pentru care efectele pe termen lung ale consumului lor în alimentaţie nu se văd încă in totalitate, iar studii care să fi cercetat expunerea la OMG nu există decât în limita acestor ani vechime.

Există un studiu realizat în mod independent, fără a fi sponsorizat de vreo corporaţie, care a fost publicat în Environmental Sciences Europe anul trecut şi care a concluzionat că organismele modificate genetic, alături de expunerea la ierbicide, conduc la cancer, afecţiuni ale ficatului şi rinichilor, precum şi modificări severe la nivel hormonal. Ingredientul principal din ierbicide, Glyphosatul, a fost recent considerat ca un activator de cancer de către Organizaţia Mondială de Sănătate.

Pesticidele cu care se stropeşte mâncarea au fost de asemenea puse în legătura cu defectele din nastere. O lucrare publicată în Jurnalul de Pediatrie a evidenţiat că expunerea prenatală la pesticidele găsite în mâncare pot interfera cu dezvoltarea antropometrică a fătului, reducând greutatea, lungimea şi circumferinţa capului.