De ce e bine să mâncăm struguri

1 2 jpg jpeg

Pentru cei angrenaţi în lupta cu kilogramele, strugurii pot fi un bun substitut pentru biscuiţii, chipsurile sau bomboanele dintre mese: 100 g de boabe conţin doar 60 de calorii. În plus, sunt foarte buni pentru sănătate.

Resveratolul, compusul-minune

Coaja strugurilor roşii şi negri conţine antioxidanţi, printre care o substanţă pe care unii cercetători o consideră leacul miraculos împotriva îmbătrânirii: resveratrolul. Unele studii au sugerat că resveratrolul ar avea potenţial ca tratament pentru diabetul asociat cu obezitatea, boala Alzheimer (pentru că ameliorează funcţia cognitivă, inclusiv memoria) şi afecţiunile cardiace. De asemenea, proprietăţile sale antioxidante au un efect anticancerigen – în mai multe teste de laborator, resveratrolul a inhibat formarea şi creşterea unor tumori.

Combat alergiile

Strugurii negri conţin şi quercitină, un antioxidant puternic, care controlează eliberarea de compuşi inflamatori de către celulele sistemului imunitar responsabile cu reacţiile alergice. Astfel, ei pot deveni un aliat bun pentru cei predispuşi la alergii.

Atât strugurii roşii, cât şi cei albi reprezintă o sursă bună de potasiu, dar conţin şi alte minerale (de pildă, cupru si mangan, care stimulează formarea unei enzime antioxidante numită superoxid-dismutază, ce revitalizează celulele şi reduce rata distrugerii lor de către radicalii liberi.) Opinia specialistului

2 jpg jpeg

Strugurele este un fruct extraordinar, cu foarte multe uzanţe în alimentaţia umană de-a lungul timpului. De la adăugarea lui în salate până la deliciul lui Bachus, de la uscarea lui pentru gustări şi până la fructul clasic de pe masă - strugurele ne-a însoţit pe noi, românii, de-a lungul veacurilor. Este bun pentru sănătate şi conţine zero colesterol. Consumaţi cu moderaţie – un strugure după masă, la minim o oră distanţă, pentru a nu afecta sinteza ulterioară a nutrienţilor, strugurii nu îngraşă.