De ce e bine să mâncăm linte

1 2 jpg jpeg

Pe lângă amidonul rezistent (cu beneficii asupra sănătăţii), lintea aduce o cantitate mare de fibre solubile şi insolubile, vitamine din grupul B, mai ales folaţi (acid folic) şi vitamina E, antioxidanţi, precum şi minerale (magneziu, fier, molibden şi multe altele), spun nutriţioniştii.

O cană de linte fiartă, de exemplu, conţine 16 grame de fibre. Elemente nutritive care este bine să se regăsească zilnic în dietă, fibrele reglează tranzitul intestinal şi previn boli precum cele de inimă şi diabetul. Scade colesterolul

Printre beneficiile principale ale lintei se numără normalizarea profilului lipidic, prin scăderea colesterolului din sânge şi a trigliceridelor. Reduce riscul de infarct şi de accident vascular cerebral, menţinând arterele „curate“.

Fibrele pe care le conţine această leguminoasă stimulează peristaltismul, altfel spus contracţiile musculaturii stomacului şi intestinului, şi combat constipaţia cu complicaţiile ei (hemoroizi, diverticuloză etc.). Fibrele solubile din linte sunt valoroase chiar şi pentru persoanele care au sindrom de intestin iritabil.

Printre numeroasele beneficii ale fibrelor alimentare se numără şi cel de a regla digestia şi de a stabiliza nivelul glucozei în sânge. Acest lucru este extrem de util în cazul persoanelor cu diabet sau cu rezistenţă la insulină.

Leguminoasele normalizează profilul lipidic, scăzând colesterolul „rău“ şi trigliceridele şi au un efect pozitiv asupra statusului ponderal, pe care au tendinţa de a-l aduce către valori normale.

Leguminoasele, în general, sunt considerate a fi prietenii inimii. Faţă de alte leguminoase, lintea se digeră foarte uşor şi se şi pregăteşte foarte rapid, nefiind nevoie să o punem în apă 12 ore sau să îi schimbăm mai multe ape în timpul tratamentului termic.