De ce avem nevoie de paine

2 jpg jpeg

Produsele cerealiere, printre care şi pâinea, reprezintă fundamentul alimentaţiei sănătoase şi fac parte din prima grupă de alimente, recomandate pentru a fi consumate cel mai des, alături de cele din grupa a doua, compusă din fructe şi legume, conform piramidei alimentare, recomandată de nutriţionişti.

În cazul produselor de panificaţie, conţinutul de fibre alimentare, vitamine, minerale, etc. precum şi viteza de absorbţie a glucidelor sunt stabilite de tipul de făină folosită. Astfel, se recomandă pâinea fabricată din făină integrală, datorită conţinutului de substanţe nutritive si a proprietăţilor acestora, care asigură un aport important de glucide complexe, proteine, fibre, vitamine, minerale, având in acelaşi timp conţinut scăzut de calorii. Făina integrală de grâu sau de secară se obţine din măcinişul integral al cerealelor, păstrând o parte importantă a elementelor nutritive ale bobului de grâu. Făina rafinată (albă) se obţine prin procesarea cerealelor, în urma înlăturării în totalitate a învelişului şi a germenului. Acest tip de făină este săracă în fibre alimentare, minerale sau vitamine absolut necesare organismului într-o nutriţie echilibrată.

Specialiştii în nutriţie atrag atenţia asupra faptului că nu orice fel de pâine de culoare mai închisă este produsă din făină integrală. Adesea, această culoare nu este conferită de natura făinii sau a altor ingrediente admise ci de adaosul de coloranţi sintetici. De aceea, pentru a fi siguri în alegerea produselor, este recomandat să citim cu atenţie eticheta cu informaţii nutritive.