Cum să ţii o cură cu ouă de prepeliţă

1 2 jpg jpeg

Ouăle de prepeliţă sunt dovada vie a veridicităţii zicalei conform căreia „esenţele tari stau în sticluţe mici“. Faţă de cele de găină, acestea au de 8 ori mai mult fier, de 5 ori mai mult fosfor şi de 15 ori mai multă vitamina B2. Din acestea îţi poţi procura şi calciu, potasiu, zinc, vitamine A, E şi D3.

Se consumă crude?

Cu toate că unii ţin curele cu ouă de prepeliţă crude, specialiştii în nutriţie nu sunt de acord. În forma crudă, ouăle de prepeliţă conţin o substanţă care poate împiedica asimilarea vitaminelor, numită avidină. În plus, Prof. dr. Gheorghe Mencinicopshi avertizează: „Consumul lor în stare crudă poate avea unele riscuri din cauza scăderii absorbţiei biotinei sau transmiterii unor microorganisme nedorite.“.

În privinţa verificării prospeţimii ouălor, profesorul indică: „se apreciază uşor prin introducerea ouălor într-un vas cu apă cu fundul plat. Astfel, oul proaspăt de până la 4 zile adoptă o poziţie orizontală şi stă la fundul vasului. Pe măsură ce oul este mai vechi, poziţia sa orizontală tinde să devină verticală, cu camera de aer în partea de sus“.

Cum se ţine o cură

O cură cu ouă de prepeliţă este benefică celor care au imunitatea scăzută sau glicemia mărită. Durata şi numărul de ouă consumate în totalitate diferă în funcţie de vârstă. Pentru copiii de peste 11 ani este indicată o cură de 32 de zile.

În pimele 4 zile li se dau câte 3 ouă, până în a 30-a zi, câte 4 ouă zilnic, iar în ultimele 2 zile, câte un singur ou. În cazul adolescenţilor, este benefică o cură de 26 de zile pe parcursul căreia trebuie să ia câte 3 ouă în primele 2 zile, câte 4 ouă în a treia zi şi câte 5 ouă până în a 25-a zi. În ultimele 2 zile, vor mânca 3, respectiv 2 ouă. Schema potrivită pentru adulţi este asemănătoare celei indicate adolescenţilor, cu diferenţa că se ţine 50 de zile şi că în a 49-a zi se mănâncă 3 ouă, iar în ultima zi, 2 ouă.

Atenţie!

Evită alcoolul în perioada în care urmezi tratamentului, deoarece acesta îi reduce eficienţa.

Benefic pentru inimă

Dacă nu te atrage ideea de a ţine o cură, poţi să mănânci ouă de prepeliţă în mod frecvent. E o modalitate de a-ţi întări imunitatea, de a normaliza nivelul colesterolului şi a tensiunii arteriale.

Sunt benefice şi celor care au probleme cu kilogramele în plus sau din cauza hiperacidităţii stomacale. Dacă nu sunt fierte tari, se digeră uşor, ba chiar uşurează digestia. Unele studii menţionează ouăle de prepeliţă în dietele care îmbunătăţeşte memoria şi coeficientul de inteligenţă.

Ştiai că…

…sunt recomandate ouă de prepeliţă şi bărbaţilor, datorită efectului benefic asupra potenţei?