Cum să te refaci după excesele culinare

1 2 jpg jpeg

Reia stilul alimentar obişnuit

Chiar dacă vrei să scapi cât mai repede de kilogramele în exces într-un interval cât mai scurt, este recomandat să începi un plan alimentar care să-ţi permită să mănânci puţin şi des. Renunţă la mâncarea grasă şi opreşte-te din a face excese alimentare. În acelaşi timp, fă cât mai multă mişcare. Urcatul scărilor în loc de a lua liftul sau cel puţin 30 de minute de plimbare în fiecare zi, în special seara, contribuie la eliminarea surplusului de kilograme.

Fructe, nu dulciuri

Înlocuieşte prăjiturile bogate în calorii cu fructe de sezon, mandarine, portocale (1-2 fructe/zi). Dacă ai exagerat cu preparatele din carne, este binevenită o perioadă în care să-ţi asiguri necesarul de aminoacizi esenţiali din alte surse, cum sunt peştele şi nucile. Nici legumele în stare proaspătă sau conservată nu trebuie să lipsească de la nicio masă. „Evită băuturile alcoolice, mai ales dacă ai acumulat câteva kilograme în plus de care doreşti să scapi, deoarece alcoolul îngreunează eliminarea depozitelor de grăsime“, recomandă Andreea Şuvoială, medic specialist endocrinologie.

Bea cât mai multe lichide

Multe persoane au tendinţa să ignore senzaţia de sete sau să o confunde cu cea de foame. Apa şi ceaiurile de plante (2-3 căni/zi) sunt recomandate atât pentru hidratarea orgasnimului, cât şi pentru detoxificarea lui. Supele şi ciorbele sunt bogate în vitamine, minerale şi fibre, care hidratează şi induc senzaţia de saţietate, având în acelaşi timp un număr mic de calorii.

Este de ajuns o porţie de ciorbă sau de supă pe zi. „O altă băutură săracă în calorii şi o sursă foarte bună de calciu şi fosfor este laptele semidegresat, perfect pentru o gustare sau chiar la micul dejun“, este de părere medicul Andreea Şuvoială.

Nu sări peste mese

Oricât ai fi de tentată să te rezumi la micul dejun la o ceaşcă de cafea sau să sari peste cină, nu este o idee bună pe termen lung. Senzaţia de foame va fi mai intensă la următoarea masă, vei mânca mai mult şi astfel nu vei scăpa de kilogramele în plus. Rişti în schimb să acumulezi altele, mai ales dacă masa ta principală a zilei va fi cina.

Alege gustări sănătoase

Pentru a ţine sub control apetitul, nu uita de gustările dintre mese! Este recomandat să iei o gustare între micul dejun şi prânz şi una înainte de cină. Fructele sunt varianta ideală, în special merele, deoarece conţin multe fibre şi hidratează organismul. În acelaşi timp, fructele previn constipaţia şi balonarea, întrucât stimulează tranzitul intestinal.

Sfatul specialistului

Dr. Andreea Şuvoială, medic specialist endocrinologie, consilier nutriţie şi dietetică, Bio Terra Med, Bucureşti

Pentru detoxificarea organismului sunt necesare anumite schimbări în stilul de viaţă. Asta înseamnă sistarea obiceiurilor nesănătoase: fumat, consumul excesiv de bauturi alcoolice şi zahăr. Este recomandată sporirea aportului de legume şi fructe proaspete, odihna şi mişcarea cât cuprinde. Toate aceste schimbări îmbunătăţesc activitatea ficatului, ceea ce duce la detoxificarea organismului.