Cum să te fereşti de deshidratare

1 2 jpg jpeg

Corpul uman conţine apă în proporţie de 65%. După oxigen, este cel mai important element necesar pentru menţinerea proceselor vitale ale organismului.

Hidratarea este necesară, printre altele, pentru transportul de carbohidraţi, vitamine, minerale şi alte substanţe la celule, precum şi pentru eliminarea toxinelor. De asemenea, apa menţine volumul de sânge, ajută la formarea salivei, este lubrifiant pentru ochi, ajută la formarea lichidului articular, la reglarea temperaturii corpului, este implicată în activitatea neurologică a creierului, asigură hidratarea pielii.

Deshidratarea dăunează tuturor celulelor corpului şi îngreunează toate procesele biochimice şi energetice.

Pierderile de apă din corp sunt mai frecvente pe caniculă, în timpul activităţii fizice, în perioada alăptării şi în caz de boală. Necesarul de apă are depinde de vârstă, greutate, sezon şi modul de viaţă. Aportul zilnic necesar de apă este de 35-40 ml/kilocorp.

Aşa te hidratezi corect!

· Bea primul pahar cu apă dimineaţa, imediat după ce te-ai trezit, iar ultimul seara, înainte de culcare.

· Nu aştepta să-ţi fie sete pentru a bea apă.

· Contrar a ceea ce se crede, lichidele reci nu ne răcoresc. Corpul va depune un efort mai mare pentru reglarea temperaturii corpului, prin urmare vom transpira mai mult. De aceea, consumă lichide la temperatura camerei.

· Evită excesul de cafea şi de alcool, pentru că au efect diuretic (cresc cantitatea de urină eliminată).

· Pentru un plus de beneficii în ceea ce priveşte hidratarea, bea şi limonadă, sucuri naturale de fructe sau apă cu fructe adăugate (căpşuni, lămâi, zmeură).

Ce simptome anunţă deshidratarea

Un adult cu greutatea de 70 de kilograme are în jur de 45 de litri de apă. La o pierdere de 2% din această cantitate vorbim de deshidratare (la un deficit de 20% poate surveni decesul).

Printre semnele care însoţesc deshidratarea, se numără: urina închisă la culoare, gura şi gâtul uscate, lipsa de energie, pielea uscată, durerea de cap. În stadiu avansat, apar slăbiciune musculară sau crampe, din cauza dezechilibrului de sodiu şi potasiu la nivelul muşchilor, dificultatea de a înghiţi, dureri la urinare, confuzie sau delir.

Bine de ştiut

Dacă nu ai probleme de sănătate, poţi consuma apă minerală, dar nu mai mult de jumătate de litru pe zi, completând cu apă plată. Persoanele care suferă de hipertensiune trebuie să evite apa bogată în săruri minerale precum sodiul. De asemenea, şi cei cu probleme renale este bine să evite apa minerală, pentru că implică un efort mai mare din partea rinichilor.