Cum s─â te fere┼čti de deshidratare

1 2 jpg jpeg

Corpul uman conţine apă în proporţie de 65%. După oxigen, este cel mai important element necesar pentru menţinerea proceselor vitale ale organismului.

Hidratarea este necesar─â, printre altele, pentru transportul de carbohidra┼úi, vitamine, minerale ┼či alte substan┼úe la celule, precum ┼či pentru eliminarea toxinelor. De asemenea, apa men┼úine volumul de s├ónge, ajut─â la formarea salivei, este lubrifiant pentru ochi, ajut─â la formarea lichidului articular, la reglarea temperaturii corpului, este implicat─â ├«n activitatea neurologic─â a creierului, asigur─â hidratarea pielii.

Deshidratarea d─âuneaz─â tuturor celulelor corpului ┼či ├«ngreuneaz─â toate procesele biochimice ┼či energetice.

Pierderile de ap─â din corp sunt mai frecvente pe canicul─â, ├«n timpul activit─â┼úii fizice, ├«n perioada al─âpt─ârii ┼či ├«n caz de boal─â. Necesarul de ap─â are depinde de v├órst─â, greutate, sezon ┼či modul de via┼ú─â. Aportul zilnic necesar de ap─â este de 35-40 ml/kilocorp.

A┼ča te hidratezi corect!

┬Ě Bea primul pahar cu ap─â diminea┼úa, imediat dup─â ce te-ai trezit, iar ultimul seara, ├«nainte de culcare.

┬Ě Nu a┼čtepta s─â-┼úi fie sete pentru a bea ap─â.

┬Ě Contrar a ceea ce se crede, lichidele reci nu ne r─âcoresc. Corpul va depune un efort mai mare pentru reglarea temperaturii corpului, prin urmare vom transpira mai mult. De aceea, consum─â lichide la temperatura camerei.

┬Ě Evit─â excesul de cafea ┼či de alcool, pentru c─â au efect diuretic (cresc cantitatea de urin─â eliminat─â).

┬Ě Pentru un plus de beneficii ├«n ceea ce prive┼čte hidratarea, bea ┼či limonad─â, sucuri naturale de fructe sau ap─â cu fructe ad─âugate (c─âp┼čuni, l─âm├ói, zmeur─â).

Ce simptome anunţă deshidratarea

Un adult cu greutatea de 70 de kilograme are în jur de 45 de litri de apă. La o pierdere de 2% din această cantitate vorbim de deshidratare (la un deficit de 20% poate surveni decesul).

Printre semnele care ├«nso┼úesc deshidratarea, se num─âr─â: urina ├«nchis─â la culoare, gura ┼či g├ótul uscate, lipsa de energie, pielea uscat─â, durerea de cap. ├Än stadiu avansat, apar sl─âbiciune muscular─â sau crampe, din cauza dezechilibrului de sodiu ┼či potasiu la nivelul mu┼čchilor, dificultatea de a ├«nghi┼úi, dureri la urinare, confuzie sau delir.

Bine de ┼čtiut

Dac─â nu ai probleme de s─ân─âtate, po┼úi consuma ap─â mineral─â, dar nu mai mult de jum─âtate de litru pe zi, complet├ónd cu ap─â plat─â. Persoanele care sufer─â de hipertensiune trebuie s─â evite apa bogat─â ├«n s─âruri minerale precum sodiul. De asemenea, ┼či cei cu probleme renale este bine s─â evite apa mineral─â, pentru c─â implic─â un efort mai mare din partea rinichilor.