Cum să mănânci corect fructe şi legume

1 2 jpg jpeg

Usturoiul

Dieteticienii spun că, înainte de a-l mânca crud sau de a-l adăuga în mâncare, este bine să tai usturoiul în feliuţe şi să-l laşi aşa timp de 10 minute. Alicina, o enzimă care are un aport crescut în lupta împotriva cancerului şi a altor boli, precum răceala, se activează la maximum, datorită aerului.

E un sfat din bătrâni care spune că este bine să-l mănânci pe stomacul gol, dar nu toată lumea poate proceda aşa. Cercetătorii au ajuns la concluzia că astfel va duce la întărirea sistemului imunitar, fiind un antibiotic natural extrem de eficient în numeroase afecţiuni: diaree, hemoroizi, constipaţie, tuberculoză, stimulează digestia, tulburări nervoase, elimină stresul, hipertensiune, detoxifiant al ficatului.

Nu se recomandă să fie consumat pe stomacul gol celor alergici la usturoi sau celor care au des dureri de cap. Specialiştii spun că nici cei care au febră nu ar fi bine să-l consume dimineaţa, pe nemâncate.

Căpşunele

Bogate în fibre, vitamine C şi antioxidanţi, pentru a folosi din plin puterea lor asupra sănătăţii organismului este bine să fie culese cât mai târziu.

Nutriţioniştii afirmă că anumite substanţe nutritive din căpşune sunt sensibile la oxigen şi la lumină. Vitamina C din căpşune, spre exemplu, îşi pierde din calităţi dacă expui fructul mult timp la lumină. Mănâncă aceste fructe, crude, în sezonul lor şi nu congelate!

2 jpg jpeg

Roşiile

Unii cred că cel mai bine este să fie mâncate crude, adică nepreparate termic. De altfel, un amănunt important este acela că este indicat să fie de sezon.

Licopenul, prezent în din roşii, ajută la tratarea cancerului. Cercetătorii au descoperit că, dacă sunt supuse unei temperaturi de circa 100 de grade Celsius, cresc proprietăţile sale antioxidante, aşadar cel mai bine ar fi să le consumi fierte.

Broccoli

De regulă, mulţi consumă această legumă cruciferă sub formă crudă, fiartă sau ca supă cremă. Are un conţinut bogat în clorofilă, vitamina C şi antioxidanţi, considerându-se că este un aliment extrem de puternic în lupta contra cancerului. Studiile de specialitate au relevat faptul că, pentru a nu-şi pierde elementele nutritive, cea mai bună metodă de preparare pentru broccoli este să fie gătit la aburi.