Cum prevenim excesele alimentare la mesele festive

1 2 jpg jpeg

Excesul alimentar de sărbători se produce pe parcursul mai multor ore şi este, de regulă, asociat cu consumul de alcool şi fumatul (activ sau pasiv). Fie că suntem la masa din familie sau la restaurant, prima regula este să ştim ce mâncare urmează a fi servită, astfel încât să alegem doar ce ne place. În cazul în care vrem să consumăm din multe sortimente, sfatul este să cerem doar jumătate de porţie. O altă strategie ar fi să eliminăm o parte din alimente, în special pe cele care conţin multă grăsime, maioneză, sosuri etc. Băuturile alcoolice ar trebui consumate cu moderaţie, iar fumatul evitat pe cât posibil.

”De sărbători, este esenţial să nu ne lăsăm seduşi de mărimea porţilor. Putem gusta din mai multe feluri de mâncare, este indicat să mâncăm variat, dar moderat, nu pe săturate. Totuşi, încercaţi să alegeţi preparatele la grătar, cuptor sau fierte, evitând prăjelile, grăsimile, dulciurile şi produsele cu multă sare”, precizează prof.dr. Nicolae Hâncu, nutriţionist, membru de onoare al Academiei Române.

Specialiştii în nutriţie atrag atenţia asupra calităţii produselor pe care le cumpărăm, în special carnea de porc, o tradiţie de Crăciun pentru români. Evitaţi să cumpăraţi carne de porc din locuri care nu respectă normele de igienă, etichetare şi siguranţă alimentară, una dintre principalele probleme fiind infectarea cărnii cu trichineloză.

”Pentru o stare de bine, ar trebui ca şi de sărbători să ţinem cont de echilibrul energetic al organismului, adică energia (volumul caloric) ingerată să fie egală cu cea consumată. În acest sens, trebuie să nu uităm de activitatea fizică. Spre exemplu, după masă este indicată o plimbare în aer liber.”, subliniază conf.dr. Gabriela Roman, preşedinte Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii.

Totuşi, dacă s-a întâmplat să facem excese alimentare, important este să nu le repetăm. Pentru a ne ”recupera” după un exces alimentar, prof.dr. Nicolae Hâncu recomandă:

-

Dacă dorim ceva mai consistent, putem consuma preparate din peşte proaspăt gătit (dar nu prin prăjire şi afumare);

-

Cantitatea zilnică de lichide consumate să fie dublă (3-4 litri);

-

Extrem de important este să avem un tranzit intestinal normal;

-

Adăugaţi activitatea fizică de orice fel.